StoryEditorOCM
Splitnadzor prometa

Ova dva opasna prekršaja su najčešće radili vozači na cestama Splita i okolice tijekom vikenda. Imamo i rekordera...

Piše split sd
11. ožujka 2024. - 12:16

Iz splitske policije izvještavaju kako je na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti u prometu.

Evidentirana su 448 prekršaja od kojih izdvajamo 79 za prekoračenje brzine, 76 prekršaja za alkohol, 45 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 13 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 2 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo te 3 prekršaja za zabranu upravljanja. Utvrđena najveća koncentracija alkohola iznosila je 2,66 g/kg.

Zabilježene su 22 prometne nesreća od kojih je četiri s ozlijeđenim osobama, a jedna sa smrtno stradalom osobom. Dvije osobe su teže, a tri lakše ozlijeđene.

image
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama provedene su i pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa na području Splita, Solina i Kaštela i to u noći 9./10. ožujka (subota/nedjelja) od 23 sata do 6 sati ujutro kada je evidentiran 81 prekršaj, od čega je 28 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem zbog alkohola.

Uz to, iz PU splitsko-dalmatinske najavili su tjedan kontrole korištenja sigurnosnog pojasa - ROADPOL.

Na području zemalja Europe tijekom 2024.godine, sukladno aktivnostima mreže prometnih policija - ROADPOL, provodit će se ciljane akcije vezane uz sigurnost prometa. Ovog tjedna, od 11. do 17. ožujka provest će se nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

image
Facebook Udruge Sigurnost U Prometu/

- Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu naziva „Faktori rizika“. Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće.

Prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu i pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu - navode u splitskoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:20