StoryEditorOCM
SplitTužiteljstvo poslalo inspektore

Otkrivamo detalje policijskog očevida na Marjanu: na meti istražitelja izvođači radova i šefovi Javne ustanove, otvaraju se i neke stare prijave, dio svjedoka već je ispitan...

14. ožujka 2019. - 19:49

Na sjevernoj strani Marjana u čeztvrtak su dva sata bili prekinuti radovi radi posjete ekipe za očevid splitske policije koja je postupila po nalogu Općinskog državnog odvjetništva kako bi istražila da li postoji osnova za kazneni progon, budući da se sjeku zdrava i bolesna stabla.

Policija na Marjanu! Nakon niza napisa i objava o prekomjernoj sječi stabala DORH poslao inspektore, provode se izvidi na sjevernim padinama, češlja dokumentacija..

Kako doznajemo, državno odvjetništvo je postupilo na temelju medijskih napisa, a obavili su već i ispitivanja nekih svjedoka. Provjerava se postoji li osnovana sumnja za kazneno djelo pustošenja šume te je li se kasno reagirao na mediteranskog potkornjaka i propustilo poduzeti zakonom propisane mjere zaštite šume od nametnika.

Na meti istražitelja nalaze se očito i sadašnji izvođači, te oni koji su s njima skopili ugovore i eventualno napravili određene propuste u nadzoru. No, po pitanju zakasnjele zaštite pregledavat će se i aktivnosti Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Neki stručnjaci za potkornjake, poput dr. Milana Perneka koji je zadnjih godina angažiran od strane Javne ustanove, tvrde da je propast marjanske šume uzrokovana klimatskim promjenama. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljan alibi istražiteljima. Naime, zašto se pomor borova dogodio u najvećem razmjeru upravo na Marjanu? Je li klima u ovoj park-šumi doista toliko drugačija od ostatka Dalmacije da Javna ustanova nije kriva što je propala šuma, ili je jedan od uzročnika i ljudski nemar? Štoviše, neki se pitaju, je li angažiranje znanstvenika od strane JU uopće bio dobar odgovor na sušenje borova, ako je propalo čak 8000 stabala prije negoli su oni uspjeli utvrditi da je uzrok potkornjak koji je čitavo vrijeme bio u šumi?

Kako doznajemo, državno odvjetništvo otvorit će i neke stare prijave protiv Javne ustanove. Naime, 2014. Društvo Marjan podnijelo je kaznene prijave zbog sumnje za nezakonito izvođenje šumarskih radova i zbog sumnje na obuhvat park šume Marjan u odnosu na program gospodarenja.

DORH je svojedobno odbacio prijave ovog Društva protiv bivših ravnatelja Javne ustanove Roberta Koharevića i Mate Kosovića. Zasad ne znamo jesu li neki novi podaci prikupljeni ili je sušenje šume uzrokovalo da se revidiraju stare prijave.

Dodajmo da je Društvo Marjan 2014. podnijelo šumarskoj inspekciji prijavu protiv JU zbog nezakonite sječe i nezakonitog prevoženja stabala izvan šume i obavljanje šumarskih radova bez licencije. Prekršajni sud je kaznio Koharevića i Javnu ustanovu samo zbog dva mjeseca utvrđenih nezakonitosti.

U Društvu Marjan nisu bili zadovoljni presudom, ni simboličnom kaznom koja je dodijeljena, tvrdili su da inspekcija nije uzela u obzir onaj dio njihove prijave u kojem su dokazivali da su se na Marjanu radovi na nezakonit način obavljali neprekidno više od 10 godina. Sada će se državno odvjetništvo pročešljati kontinutitet zakonitog izvođenja šumarskih radova na Marjanu, što bi moglo dati odgovor na pitanje tko je odgovoran što šuma propada – klima, ili ipak i neki konkretni ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:09