StoryEditor
SplitNAKON SJEDNICE

Oporba nije iskoristila priliku što je bila u većini. Kotur:‘ Mogli smo napraviti puno toga, a nismo‘. Prkić: ‘Žao nam GUP-a‘. Puljak: ‘Predizborni cirkus!‘

13. travnja 2021. - 16:02

Rušenjem kvoruma na sjednici Gradskog vijeća zaključen je mandat ove gradske vlasti u koaliciji HDZ - HGS.

Oporba je odlučila ostati ujedinjena i napustila vijećnicu uoči rasprave o prijedlogu odluke o izradi izmjena i dopuna Generalno urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja.

- Izglasali smo nagrade Grada i povukli smo se nakon toga. Ovo nije naš bojkot niti podapinjanje noge, već smatramo da je ovo odgovorno ponašanje - nakon sjednice je rekao Josip Markotić, vijećnik iz Mosta.

Smatra da su vladajući četiri godine imali priliku izglasati GUP, uz napomenu da je čin prekida sjednice bio odgovoran prema gradu i građanima.

Markotić je iskazao nadu da će u idućem sazivu Gradskog vijeća, odmah na "repertoaru" biti zaštita Marijana i točka prijedloga odluke o izradi izmjena i dopuna Generalno urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja.

Goran Kotur iz SDP-a novinarima je obrazložio da su htjeli iskoristiti većinu oporbe u vijećnici kako bi donijeli "odluke u interesu grada", međutim, navodi da nisu mogli postići dogovor s ostalim oporbenim strankama.

- Mogli smo smanjiti prirez, izbaciti Masterplan iz izrade izmjena i dopuna GUP-a, mogli smo napraviti dosta toga, ali puno toga nismo, jer nismo postigli konsenzus, što mi je iznimno žao - poručio je čelnik splitskog SDP-a. ali se nada i vjeruje da će uspjeti smijeniti "katastrofalnu vlast HDZ-a i Keruma".

- Ove dvije sjednice su njihova slika i prilika, ovo je njihov lažni sukob i samo dio taktike kako bi se na izborima svak na svoj način prikazali biračima. Jedni drugima su alibi i vjerujem da će se ponovo udružiti nakon izbora, ako im građani daju priliku, a vjerujem da neće - između ostalog je poručio Kotur.

image
Paun Paunović/Cropix

Iz stranke Centar posljednja sjednica je zaključena oštrim riječima, Marijana Puljak je kazala kako se nakon četiri godine "sustavnog uništavanja grada i Marjana, pojavio gradonačelnik kako bi spasio javni interes i Marjan, sve protiv čega je radio ove četiri godine u koaliciji sa svojim parterom Kerumom".

- Ovo sve skupa je predizborni cirkus u koji nas se pokušalo uvući. Ponavljaju ga svaki puta pred izbore, glume da se svađaju jedni s drugima i da su neprijatelji, a iza izbora padnu jedan drugome u zagrljaj.

Potvrda toga je izjava Keruma koji je na predstavljanju svojih kandidata vrlo jasno rekao da će koalirati s HDZ-om - poručila je Puljak istaknuvši da njihovo zajedničko “upropaštavanje grada” treba zaustaviti.

Njezin bivši stranački kolega Jakov Prkić iz stranke Pametno je dodao kako ovaj saziv Gradskog vijeća je prošao kako je i počeo - "loše".

- Nismo se ni konstituirali iz prvog pokušaja, tako i završavamo. Nama iz stranke Pametno je žao što nije došlo do rasprave o prijedlogu odluke o izradi izmjena i dopuna GUP-a i PPUG -a, jer držimo da je prijedlog Društva arhitekata Splita vrlo dobar i da štiti interese građana, ali ostatak oporbe nije bio za to i do toga nije došlo.

Iskreno se nadam da će idući saziv biti bolji, a da bi bio bolji, treba izaći na izbore i glasati drugačije - poručio je Jakov Prkić.

image
Paun Paunović/Cropix

Na kraju je gradonačelnik Andro Krstulović Opara zaključio da su se povukli čelnici oporbenih stranaka, koji su rekli da će podržati točke vezane za prostorno planiranje.

- Neki će to nazvati mešetarenjem, neko kukavičlukom ili neprincipijelnošću, ali činjenica jest da sam učinio sve da pokrenemo izmjene i dopune GUP-a i da pokrenemo ovaj grad koji punih 15 godina stoji blokiran od strane Keruma i njegovih - poručio je Krstulović Opara naglasivši da je strukovno Društvo arhitekata Split pripremilo izmjene i dopune o kojima vijećnici nisu raspravljali.

Istaknuo je da se Gradsko vijeće, po njegovu predsjedniku Igoru Stanišiću iz HGS-a, uopće nije trebalo sastati te dodao da su svi materijali bili pripremljeni i poslani predsjedniku Gradskog vijeća još krajem veljače.

Nakon iskustva koalicije sa Željkom Kerumom, novinari su pitali gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu kako gleda na ponovnu mogućnost koalicije HDZ-a i HGS-a.

- Toplo bih preporučio da se to ne dogodi. Taj čovjek je na početku mog mandata rekao da on i ja nismo u koaliciji i da će on podržavati moju stranku, a njegovi vijećnici su podržavali moja rješenja i pomakli smo grad.

Veliki je broj stvari s kojima ću ponosno podvući crtu. Ali, podsjećam, taj čovjek je dobio mandat, bio je druga politička snaga na izborima na kojima sam ga pobijedio, zadnji put je bio na sjednici Gradskog vijeća u travnju 2019. godine, a plaćen je od građana da bude na sjednicama - zaključio je Krstulović Opara

Na kraju je priznao da se uzimala u obzir mogućnost još prije četiri godine o pokretanju novih izbora, ali je, smatra, bio spriječen teškom bolešću koja ga je usporila te zato nije bilo volje i snage za novu borbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 19:10