StoryEditor
SplitMALO SE STRPITE

Operirana Splićanka ostala zaprepaštena kad su joj na šalteru KBC-a kazali da će na ultrazvuk žila nogu čekati do 2022. godine! Evo kako to objašnjava zamjenik ravnatelja

2. prosinca 2019. - 15:05
Dr. Dolić smatra da se gužve u bolnicama stvaraju zbog nepotrebnih uputnica

Naša sugrađanka koja se nedavno u KBC-u Split htjela upisati za ultrazvučni pregled krvnih žila nogu,  a prije godinu dana je operirala “vene” na nogama, ostala je zaprepaštena nakon što je doznala koliko su duge liste čekanja za tu radiološku pretragu u splitskoj bolnici.

Naime, za tu pretragu se u KBC-u može upisati tek za 2022. godinu, jer su termini za 2020. i 2021. godinu – zauzeti!

– Nažalost, stanje je takvo kakvo je i mi ne možemo puno učiniti na poboljšanju tog stanja. Nemamo ni dovoljan broj radiologa, ni termina, ni prostora da bismo zadovoljili sve one koji žele ili moraju obaviti UZV krvnih žila nogu.

Zašto kažem koji žele? Pa upravo zbog toga jer mnogi od pacijenata apsolutno nepotrebno dolaze na ovu radiološku pretragu, zbog toga jer im je netko rekao kako bi bilo dobro da je obave ili zbog toga jer im je uputnicu dao liječnik koji uopće ne bi smio davati indikacije za tu pretragu – kazuje doc. dr. Krešimir Dolić, šef bolničkih radiologa i zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Linija manjeg otpora

Kako to već odavno biva, mnogi pacijenti zahtijevaju od svoga odabranog liječnika, ili nekog drugog liječnika, da im izda uputnicu za ultrazvuk nogu i onda liječnik to učini da bi izbjegao prepirke i “gnjev” pacijenta, pa ide linijom manjeg otpora i izda uputnicu, iako je pacijent zapravo nije ni trebao jer ne postoji nikakva indikacija za ultrazvučnu pretragu žila nogu.

– Mnogo bi nam pomoglo kada bi nam trijažu ultrazvuka krvnih žila nogu, recimo, obavljao Dom zdravlja, ali ni oni to ne mogu jer nemaju dovoljan broj radiologa. Mi imamo ambulante koje rade tu pretragu, ali ne možemo zadovoljiti sve potrebe.

Jedini koji bi morali i trebali davati uputnicu za taj pregled jesu vaskularni kirurzi jer jedino oni mogu dati pravu indikaciju.

No, to nije slučaj, nego uputnice izdaju liječnici raznih specijalnosti. Naravno, nikoga ne smijemo i ne možemo odbiti, svima moramo napraviti pretragu i zbog toga se stvaraju takve liste čekanja.

Napominjem da sve hitne slučajeve rješavamo vrlo brzo i nitko od takvih pacijenata ne čeka na ovaj ultrazvuk – kazuje doc. dr. Dolić.

Opravdano na ultrazvuk krvnih žila nogu mogu doći oni pacijenti koji imaju proširene vene, zakrčenje arterija, bol u nogama, smanjenu hodnu prugu...

– Svaki dan obavljamo tu pretragu, a na mjesečnoj razini otvaramo dodatne termine za prioritetne slučajeve. Nažalost, kod velikog broja tih pretraga radi se o “kozmetici” ili se rade nepotrebne kontrole kontrola, a ne radi se o stvarnoj potrebi za ultrazvukom krvnih žila nogu – zaključuje doc. dr. Krešimir Dolić. 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 14:38