StoryEditorOCM
Splitkadrovski ojačali

Općinski sud u manje od dvije godine dobio 20 novih sudaca i sutkinja, čeka se zaposlenje i još sedam savjetnika

Piše Marko Didić
6. veljače 2024. - 19:47

U zadnja 23 mjeseca Općinski sud u Splitu je kadrovski jako ojačao. Velikim dijelom angažmanom novog predsjednika suda Dražena Maravića kojemu mandat traje upravo spomenuta 23 mjeseca, a velikim dijelom i razumijevanjem odgovornih u Ministarstvu pravosuđa koji su akceptirali kadrovski problem splitskog suda. Naime, Odlukom Ministarstva pravosuđa iz kolovoza 2022. povećana je sistematizacija Općinskog suda u Splitu za dodatnih 7 sudaca. Upravo su to novoimenovanih sedam sudaca koji su nedavno izabrani na 18. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 1. veljače 2024.

Od sedam novih sudaca (pet žena i dva muškarca) troje ih dolazi iz redova viših sudskih savjetnika (Vedran Klafurić, Bože Šitum, Ana Kuzmanić), jedna iz redova sudskih savjetnika (Nikolina Mandić), jedna iz redova sudskog savjetnika specijaliste (Marina Lovrić). Svih petoro je sa Općinskog suda u Splitu. Jedna novoimenovana sutkinja dolazi iz redova savjetnika sa Županijskog suda u Splitu (Mirna Veža,op.a), a jedna novoimenovana sutkinja je donedavna savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, inače bivša sudska savjetnica Općinskog suda u Splitu (Maja Karaman Grbavac). Za suce Općinskog suda u Splitu, sjedište suda, imenovani su Nikolina Mandić, Maja Karaman Grbavac, Vedran Klafurić i Ana Kuzmanić. Za sutkinju Općinskog suda u Splitu, Stalna služba u Trogiru, imenovana je Mirna Veža dok je za sutkinju Općinskog suda u Splitu, Stalna služba u Supetru, imenovana je Marina Lovrić,a za suca Općinskog suda u Splitu, Stalna služba u Sinju, imenovan je Bože Šitum. Naime, Općinski sud u Splitu sastoji se od stalnih službi u Trogiru, Supetru, Sinju i Starom Gradu na Hvaru, te posebnih zemljišnoknjižnih odjela u Kaštel Lukšiću, Solinu i Omišu.

Na Općinskom sudu će logično biti novih zapošljavanja i napredovanja jer netko treba doći i na ta savjetnička mjesta. Logično, kako je došlo do povećanja sistematizacije za sudačka mjesta, došlo je i do povećanja broja savjetničkih mjesta. Dakle, ukupno bi ih u konačnici trebalo biti sedam novozaposlenih sudskih savjetnika.

Od dvadesetero novih sudaca čak će ih sedamnaest raditi u novoj zgradi suda u Splitu, tako da će 25 posto sudačkog kadra u novoj zgradi biti mladi suci.

U 23-mjesečnom razdoblju Maravićeva mandata do sada na tom sudu je imenovano 13 novih sudaca a njima će se pridružiti i spomenutih novoizabranih 7. mjesta.

Od 2008. do 1. ožujka 2022. bilo je ukupno osam imenovanja sudaca na Općinski sud u Splitu od čega dvoje sudaca u mandatu biše predsjednice Marine Boko dok ih je s tog suda i istom tom periodu otišlo više od petnaestak (viši sud, mirovina, umrli, Ministarstvo pravosuđa).

Kadrovski je ojačan istom odlukom Državnog sudbenog vijeća i Općinski prekršajni sud u Splitu za četiri nove sutkinje. U sjedište suda u Splitu imenovane su Zrinka Krečak i Darija Miše dok je u Stalnu službu u Supetru imenovana Marijana Ostojić Kavain, a na Hvaru Lara Menđušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:55