StoryEditorOCM
SplitI TAMO S TERMOSICAMA

Odzvonilo kafićima i na ovoj poznatoj splitskoj plaži, županijska pročelnica tvrdi da rade nelegalno: ‘Grad nas koči...‘

Piše Split SD
2. listopada 2023. - 13:39

Splitsko-dalmatinska županija je počela ukidati minimalne tehničke uvjete ugostiteljskim objektima na Bačvicama. Posljedica je to odluke splitskog Gradskog vijeća iz ožujka ove godine, kada je usvojen zaključak o sklapanju nagodbe s Republikom Hrvatskom oko poslovnog kompleksa Bačvice, navodi Dalmatinski portal.

image
Duje Klarić/Cropix

Posljedično, za to područje morat će se dati koncesija. Matea Dorčić, županijska v.d. pročelnica za turizam i pomorstvo, kaže kako im iz Banovine nije dostavljena potrebna dokumentacija, stoga ne mogu pokrenuti pripremne radnje za pokretanje procedure dodjele koncesije na pomorskom dobru.

- Očigledno je i nedvojbeno da će se na predmetnom području provesti upis pomorskog dobra u zemljišne knjige. Nakon upisa u zemljišne knjige kao pomorsko dobro, treba ishoditi koncesiju na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje - objašnjava Dorčić.

Odredbama Zakona o koncesijama definirane su pripremne radnje među kojima je i izrada studije opravdanosti davanja koncesije ili analize davanja koncesije.

- Svakako potrebno je utvrditi uporabljivost, odnosno dokaz o legalnosti prostora na predmetnoj mikrolokaciji. Isto tako, Upravni odjel za turizam i pomorstvo, ako se dokaže da je Županijska skupština nadležni davatelj koncesije, po službenoj dužnosti će zatražiti uvjete, suglasnosti, mišljenja javno pravnih tijela - pojasnila je.

image

Matea Dorčić

Vojko Bašić/Cropix

Ukratko, ako se studijom opravdanosti ili analizom davanja koncesije dokaže da se uložena sredstva u pomorsko dobro mogu amortizirati u roku do 20 godina, tada će Splitsko-dalmatinska županija biti ovlaštena za provođenje postupka dodjele koncesije na predmetnoj lokaciji.

Stoga je Županija od Upravnog odjela za urbanizam u Banovini tražila da im dostave projektno tehničku dokumentaciju, kao i građevinske te uporabne dozvole ili druge odgovarajuće akte za kompleks na Bačvicama.

image
Duje Klarić/Cropix

- Kako nam do danas nije dostavljena potrebna dokumentacija, ne možemo pokrenuti pripremne radnje za pokretanje procedure dodjele koncesije na pomorskom dobru sukladno pozitivnim zakonskim propisima - tvrdi Dorčić i dodaje kako su bili primorani obratiti se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za pomoć radi sprječavanja nastanka štete i brige o javnom interesu, zatim Carinskoj upravi, Gradu Splitu, "Splitskoj obali" i Županijskom državnom odvjetništvu.

image
Duje Klarić/Cropix

- Obratili smo se jer se trenutno u kupališnom poslovnom kompleksom možebitno obavlja gospodarska djelatnost bez pravne osnove na pomorskom dobru (restorani, bistroi, caffe barovi i sl.), a ne možemo započeti s pripremnim radnjama za koncesiju - obrazložila je zašto su tražili pomoć.

- Ovo Upravno tijelo je započelo s upravnim postupcima ukidanja rješenja o utvrđenim minimalnim uvjetima za ugostiteljske objekte za koje ima saznanja da više nemaju pravo korištenja predmetnih prostora - otkrila je i dodala kako je "Splitske obale" zatražen popis svih ugostitelja s kojima su raskinuti ugovori o zakupu, piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:11