StoryEditorOCM
SplitAKCIJA ‘SLOBODNE‘

Oduševili smo ih fritulama, a oni nama otkrili kakvi ludi party spremaju za Novu. I mladi bi se posramili...

Piše Mia Uzinić, Božidar Lončar
23. prosinca 2023. - 19:39

Obećano, ispunjeno. Slobodna Dalmacija odlučila je ostvariti barem jednu želju korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe na Zenti. Neke od tih želja bile su da bude dobre spize, fritula i pokoji komad mesa više za božićni ručak. Naš novinar Božidar Lončar odlučio je obradovati korisnike svojim dolaskom i prigodno im podijeliti fritule.

Prvo smo otišli smo do "Bobisa" u "Jokera" kako bi pokupili tri paketa toplih i mirisnih fritula. Ukupno smo nabavili šest kilograma, a valja kazati da su "Bobisove" djelatnice bile uslužne i nasmijane, unatoč blagdanskom ludilu. Ni gužve na blagajni, ni radni blagdanski vikend nije uspio poljuljati njihov božićni duh.

image

Fritule kreću iz Bobisovog dućana u Jokeru















 

Nikola Vilić/Cropix
image

Vesele Bobisove djelatnice














 

Nikola Vilić/Cropix
image

Osigurano je šest kilograma fritula















 

Nikola Vilić/Cropix

Na Zenti su nas dočekale nasmijane Marija i Vanja, korisnice s kojima smo razgovarali prije mjesec dana.

- Ajme meni, al´ ćemo opet biti u novini - kazale su ugledavši nas.

Kada su saznale zašto smo tu, ugodno su se iznenadile, a i dobro nasmijale. Kada smo otkrili povod dolaska, više korisnika nam se pridružilo, pojelo koju fritulu i sudjelovalo u zajedničkom fotografiranju.

Fritule smo ostavili pored kuhinje, da se svi mogu poslužiti, a mi smo s Marom i Vanjom krenuli u obilazak ostalih korisnika. Otišli smo iz hotelskog dijela u stacionar jer smo željeli da svaki korisnik dobije jednu - dvije fritule. Skromno, ali izmamit će osmijeh.

Svi korisnici su se obradovali našem dolasku kao i poklonu koji je Slobodna pripremila za njih. Osim Vanje i Marije, s nama je u obilasku bila i djelatnica koja je odvojila više od pola sata svoga vremena da nam pomogne u podjeli fritula. Svakog korisnika zna imenom i prezimenom, na svakom katu i u svakoj sobi.

image

Marija Medar i gđa. Deša
















 

Nikola Vilić/Cropix
image

Marija Medar, Božidar Lončar i Vanja Bule s fritulama
















 

Nikola Vilić/Cropix
image

Slobodna Dalmacija daruje fritule iz Bobisa umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne na Zenti
















 

Nikola Vilić/Cropix

Tulum za Novu godinu

Jedna od osoba koju smo upoznali je i šjor Anđelko s kojim smo popričali, dali mu par fritula što mu je na licu izmamilo osmijeh od uha do uha. Zaista je malo potrebno da se nekome uljepša dan.

S obzirom na to da nikoga nismo željeli zapostaviti, otišli smo i na odjel za dementne korisnike.Tamo, naravno, nismo fotografirali, ali razgovarali smo s djelatnicom i s korisnicama.

Prošlo je sat vremena i došlo je vrijeme za odlazak. Fritula je u kutiji bilo sve manje, a korisnici su nam, uz riječi hvale, čestitali Božić. Koronavirus im je, nažalost, pomalo pokvario Božić. Ne mogu crtati, slikati, pjevati, raditi ono što ih raduje, a upravo ono što ih uveseljava bi trebali raditi u ovim godinama...

image

Gospodin Anđelko i Božidar Lončar















 

Nikola Vilić/Cropix
image

Djelatnica i korisnica doma















 

Nikola Vilić/Cropix

- Malo smo i štufane. Prošle godine smo se baš potrudile oko Božića, imale lutriju i sve. Onda su nas prozvali kolovođama pa smo odustale. Zato se, bome, za Novu godinu častimo! Imat ćemo bend, bit će pršuta, sira, mesa, kolača, vina, pive... za 20 eura po osobi organizirat ćemo zabavu do jutra! Za ovu Novu slavimo i ne damo se - rekle su nam.

Poručile su kako će odnijeti i slatki poklon Anti Banovcu, korisniku s kojim smo ovo sve dogovarali, ali za iznenađenje nije znao. Trenutno je u izolaciji, ali će mu Vanja i Marija odnijeti slatki polon.

A nama je njihov osmijeh bio najljepši poklon. Nadaju se, kao što su nam već i rekli, da će i ove godine biti fritule i bakalar na meniju, kao i koji komad mesa više za Božić. Moramo reći da se mirisi bakalara i kuhanja osjetio u domu, a djelatnici su nam potvrdili da će biti fritula za svih.

Za kraj su nas odveli ispred sobe korisnika koji boluje od koronavirusa. Unatoč virusu, činjenici da je prikovan za krevet posljednjih osam godina i u izolaciji, kažu nam da svaki dan samo jednu želju ima: da mu se svako jutro dostavi Slobodna Dalmacija u sobu. Jako nam je žao što gospodina nismo mogli upoznati uživo i stisnuti mu ruku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:00