StoryEditorOCM
Split(ne)radne nedjelje

Odluka o sajamskim danima primijenit će se u cijelom Splitu. Pogledajte što će sve raditi za Veliku Gospu i nedjelje

Piše Božidar Lončar
13. kolovoza 2023. - 07:00

Grad Split slijedio je primjer gradova i općina s otoka Brača i Hvara i odlukom gradonačelnika Ivice Puljka proglasio sajamske dane za blagdan Velike gospe 15. kolovoza i sve nedjelje do početka listopada. Odlukom o sajamskim danima omogućava se prodaja od osam do ponoći nedjeljom i praznicima kada bi „kiosci, štandovi i slično” navedeni u Odluci po Zakonu o trgovini mogli biti ili zatvoreni ili bi im to bila jedna od 16 radnih nedjelja na koje imaju pravo.

Kako su nam odgovorili iz Grada, zaključak se primjenjuje na "administrativno područje Grada Splita". Odnosi se na štandove i kioske, ne i na trgovine.

- Odnosi se na sve postojeće štandove i kioske koji imaju regulirane uvjete za rad, a koji taj dan, ako žele, mogu raditi ono što bi radili na regularni radni dan. Na ovaj način želi se poboljšati turistička ponuda u gradu za vrijeme trajanja sezone budući da bi ti proizvodi inače bili nedostupni, a grad vrvi posjetiteljima te se sukladno mogućnostima želi pružiti potpora poduzetnicima i obrtnicima koji te dane žele raditi.

Odluka je predstavljena na Facebooku i službenoj web stranici grada, ali ne u službenom glasniku od 11. kolovoza. 

Za vrijeme tematske sjednice u četvrtak zastupnik Jakša Balov i Ivica Puljak raspravljali o detaljima odluke. Pri tome je gradonačelnik izjavio kako "možda i naprave" proširenje odluke. 

- Vlada RH i HDZ je odlučio ugroziti egzistenciju zabranom rada nedjeljom kada se prodaje najviše proizvoda. Mi smo tu lošu odluku HDZ-a i predsjednik Vlade anulirali – rekao je jučer gradonačelnik za vrijeme sjednice.

Zastupnik HDZ-a Jakša Balov na Facebooku je u objavi, između ostalog, odluku opisao kao "netransparentno upravljanje i spinanje"

Istog je dana odluku donio nezavisni gradonačelnik Pule, Splićanin Filip Zoričić. U Puli na praznik Velike gospe neće biti sajamski dan. Odluku o sajamskim danima za praznike Oluju i Veliku Gospu donijela je supetarska gradonačelnica Ivana Marković iz SDP-a 02. kolovoza nakon čega su isto napravili nezavisni gradonačelnici Starog Grada i Hvara Antonio Škarpa i Rikardo Novak i načelnica općine Bol na Braču nezavisna Katarina Marčić dva dana kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:32