StoryEditorOCM
SplitIPAK JE ZAMUĆENA

Odgovorili su nam iz ‘Vodovoda i kanalizacija‘: voda je zamućena, ali ispravna, preporučuju prokuhavanje...

Piše Božidar Lončar
11. ožujka 2024. - 21:21

Konačno smo uspjeli stupiti u kontakt s "Vodovod i kanalizacija" nakon što su nam se javili čitatelji iz pojedinih dijelova kako je voda smeđa te ne izgleda kao ispravna za pranje, a kamoli za piće. 

Ivica Perić, tehnički direktor gradske tvrtke nam je kazao kako bilježe porast zamućenja, ali je prema današnjim rezultatima voda kemijski i mikrobiološki ispravna. S obzirom na nabujalost rijeke Jadro i velike količine padalina uskoro će ići preporuka da se voda za djecu, starije i bolesne osobe - prokuha.

- Riječ je o periodičnoj pojavi. Došao je ogromni val na izvor rijeke Jadro. Već danas tijekom dana parametar zamućenja porastao je iznad dozvoljenih 4 NTU, dok je kroz popodnevne sate vrijednost porasla višestruko. Službenih dojava još nemamo iako smo brzom provjerom na terenu otkrili kako je na pojedinim dijelovima sustava pojava već zamjetna, stoga je u pripremi upravo obavijest o prokuhavanju vode za piće za osjetljivu skupinu stanovništva.

Perić nam je objasnio kako se u ovim situacijama količina klora u vodi povećava ovisno o mutnoći ne bi li se smanjila vjerojatnost da neka bakterija preživi kloriranje:

- Voda se dezinficira s klorom, no kemičari nam kažu kako je prilikom mutnoće veća vjerojatnost da se neka baterija koja je prisutna u svakoj sirovoj vodi "lakše skrije", ali zato se prema uputama struke koncentracija kloriranja povećava za točno propisani iznos, a prisustvo takozvanog rezidualnog (preostalog) klora, kojeg bilježimo i danas u svim uzetim uzorcima govori da da su i ste strane rezultati uredni.

- Što je s pročistačem koji se toliko čeka?

- Da je bio pročistač, ne bi pričali o ovome, u tijeku je javna nabava za izvođača radova, trebali su ga napraviti - priznao je tehnički direktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:14