StoryEditor
SplitBiraj Biciklu!

Od Trogira do Podstrane i od Splita do Dicma: do lipnja iduće godine dobijamo povezan sustav javnih bicikala i dvije prometnice samo za pedaliranje

16. listopada 2020. - 16:07
 Paun Paunović/Cropix

Danas je Europi prijavljen projekt pod nazivom "Biraj biciklu!". Grad Split i sedam mu partnera - gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split (Solin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dicmo) nadaju se sufinanciranju sredstvima Europske unije, a sve u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.

Projektom razvoja sustava javnih bicikala planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza, i to razvojem i unaprjeđenjem mreže biciklističke infrastrukture koja će omogućiti brže pristupanje stajalištima javnog prijevoza, ali i služiti kao nadogradnja i dopuna postojećeg oblika javnog prijevoza na svakodnevnim relacijama stanovnika naše urbane aglomeracije.

U sklopu aktivnosti ovog integriranog projekta trebali bi dobiti 41 novu postaju s mješovitim kontingentom s ukupno 242 bicikla, uspostaviti dvije biciklističke prometnice - u Splitu (na području uvale Trstenik) i Trogiru (na području Brig-Lokvice).

Navedena 41 nova lokacija s biciklističkim terminalima bit će raspoređena u osam jedinica lokalne samouprave i to kako slijedi:

Grad Split: 16 terminala s 50 električnih i 20 klasičnih bicikala;

Grad Solin: 6 terminala s 12 električnih i 26 klasična bicikla;

Grad Trogir: 3 terminala s 10 električnih i 10 klasičnih bicikala;

Grad Kaštela: 6 terminala s 30 električnih i 30 klasičnih bicikala;

Općina Podstrana: 2 terminala s 6 električnih i 6 klasičnih bicikala;

Općina Klis: 2 terminala s 4 električna i 8 klasičnih bicikala;

Općina Dugopolje: 4 terminala s 10 električnih i 10 klasičnih bicikala;

Općina Dicmo: 2 terminala s 4 električna i 6 klasičnih bicikala.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.609.435,83 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose ukupno 10.893.396,68 kuna. Planirano je da će aktivnosti implementacije sustava javnih bicikala biti provedene do lipnja 2021. godine, a izgradnja i označavanje biciklističkih prometnica do sredine 2022. godine.

Projektnu prijavu izradila je Razvojna agencija Split - RaST d.o.o., uz podršku Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2021 13:21