StoryEditor
SplitNovi vlasnik

Od sredine veljače na male ekrane vraća se Televizija Dalmacija: u medijski je projekt uključen bivši nogometaš Hajduka, ulagači dolaze iz Ukrajine

10. veljače 2021. - 16:33
Dragan Matić/Cropix

Od sredine veljače na male ekrane vraća se Televizija Dalmacija.

Ova TV kuća posljednjih godina bila je dijelom Mreže TV, čiji je osnivač i prvi čovjek Zvonimir Kabelka, ali bi sada trebala dobiti novog vlasnika, i to iz inozemstva.

U cijeli projekt uključen je i Ivica Pirić, bivši nogometaš Hajduka i nekoliko klubova u Ukrajini, koji se nakon završetka karijere okrenuo biznisu i poslovnom povezivanju dviju zemalja. Pirić vodi i počasni ukrajinski konzulat u Splitu.

O samoj akviziciji nije želio iznositi puno detalja, ali iz onoga što su nam rekle obje strane, jasno je da je posao već zaključen i da se radi o ulagačima upravo iz Ukrajine.

- Vraća se TV Dalmacija i emitiranje počinje od ponedjeljka 15. veljače. Radi se o vrlo ozbiljnoj priči, čisto privatnom kapitalu i ulagačima izvan medijskog sektora, ali molim vas za strpljenje dok sve ne bude gotovo – kazao nam je Pirić u telefonskom razgovoru.

Na čelo TV Dalmacije, još smo uspjeli doznati, dolazi Mate Gotovac, čija obitelj ima uhodan posao u prijevozničkom uslugama.

Izlazak iz vlasničke strukture ove splitske televizije potvrdili su nam i s Mreže TV. Njihov čovjek u Splitu do sada je bio Saša Engler.

Gubili novac

Prema onome što nam je ispričao, projekt im od kada su ga preuzeli od Željka Keruma prije sedam godina nije donio željene prihode, ali ni rezultate kada je gledanost u pitanju.

- Ne da nismo zarađivali, nego smo i gubili novac. Kada smo ovo kupili od Keruma tamo 2013./2014. godine, dočekalo nas je rasulo. Od opreme bila je jedino iskoristiva jedna miksetica. Cijelo vrijeme smo tražili lokalne ljude koji bi došli na čelo televizije, ali ih nismo nikako uspjeli naći. Što se gledanosti tiče, i tu nas je Split iznenadio s obzirom na to da se radi o drugom po veličini gradu u Hrvatskoj. Ispalo je da se jedan daleko manji Varaždin ili Osijek puno više vežu uz lokalni TV program nego Split. Očito da ovdje gledatelji više preferiraju informacije iz tiska, s portala, radijskih postaja – pojašnjava Engler.

Pitali smo ga i za cijenu za koju je prodana/preuzeta TV Dalmacija.

- Rekao bih da je to transkacija od nula kuna. Novi vlasnik preuzet će neke zaostale minimalne dugove, i to vam je to – odgovorio je.

TV Dalmacija trenutačno ima 10 stalno zaposlenih ljudi, te isti toliki broj vanjskih suradnika. Novi vlasnici imaju u planu širenje programa, a prva na redu bit će vlastita produkcija jednog političkog showa. Obje, pak, strane, računaju na daljnju programsku suradnju, u koju će biti uključena i TV Osijek. Program Mreže TV, kako stoji na njihovim web-stranicama, posjeduje koncesije za emitiranje na prostoru dviju digitalnih regija, koje pokrivaju područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i dio Karlovačke županije (D04) te područje Splitsko-dalmatinske županije i dio Dubrovačko-neretvanske županije (D08).

Nema veze s izborima

Do vlasničkog restrukturiranja TV Dalmacija dolazi samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, pa mnogi u tome vide i mogući utjecaj politike, pogotovo što će utrka za gradonačelnika Splita biti nikad neizvjesnija. Pirić, koji je u dobrim odnosima s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, a koji mu je u ulozi premijera došao na svečano otvorenje konzulata u ljeto 2018. godine, odlučno odbija takve špekulacije:

- Ne bih rekao da ovo ima veze s izborima. Planiralo se dosta prije i da nije bilo korone, odavno bi bilo riješeno. Epidemija je sve usporila.

U novinarskim, pak, krugovima pronijela se vijest da će na čelo nove TV Dalmacija doći Mate Radeljić, nekadašnji HTV-ov novinar, koji je zaplovio političkim vodama i našao se u ulozi (ne)formalnog savjetnika niza istaknutih dužnosnika i biznismena. Povezivalo ga se s emisijom "Budnica", koja se emitira upravo na Mreži TV i s istom praksom sutra će nastaviti TV Dalmacija, a držalo ju se uoči posljednjih parlamentarnih izbora za HDZ-ov odgovor na "Bujicu" Velimira Bujanca, bliskog Miroslavu Škori.

- Ne, ne, ne... - glasio je Pirićev odgovor na mogućnost ovakvog kadrovskog pojačanja novog TV projekta što se rađa u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 15:28