StoryEditorOCM
Splitdramatična snimka

Od Brača do Splita kao u akcijskom filmu: crni gumenjaci puni maskiranih muškaraca priljubili se uz bok trajekta; Doznali smo što se dogodilo u Bračkom kanalu pred očima šokiranih putnika

17. travnja 2018. - 19:01
trajekt00

Dok su se putnici družili i ispijali prvu kavu u salonu "Jadrolinijina" trajekta "Tin Ujević", koji je jutros u 10.30 isplovio iz Supetra prema Splitu, nisu znali kakva se akcija istodobno odvijala.

Zato se onima koji su odlučili uhvatiti malo svježeg zraka na palubi uobičajeno putovanje trajektom pretvorilo u pravi akcijski film. Jedna od putnica koja se javila našoj redakciji istaknula je kako joj nije bilo svejedno gledati maskirane ljude na "gumenjaku" dok su se poput pirata približavali boku broda na redovnoj liniji.

– Molim vas, objasnite nam što smo upravo vidjeli?! Nije bilo ugodno gledati, a na trajektu nam nitko nije znao reći što se događa – reakcija je naše čitateljice, ali ne samo nje, nego i većine koji su uživo gledali ovu akciju.

Kako doznajemo, daleko od kopna, na sredini Bračkoga kanala, dva gumenjaka sa po šestero uniformiranih članova posade, od kojih su neki bili maskirani, više puta su se približavala trajektu i, dodirujući ga, plovili su uz bok usporedno s njim. Dok je jedan gliser obavljao tu radnju, drugi je kružio na nekoliko desetaka metara od trajekta.Nakon minute, dvije i nekoliko ponavljanja manevara, velikom brzinom otplovili su od "Tina Ujevića" u smjeru Splita.

Premda su putnici na trajektu ostali relativno mirni zbog pretpostavke da se radi o vojnoj vježbi, trenutačna situacija u svijetu i povećan broj terorističkih napada nekima nisu bili olakotna okolnost.

Prema riječima svjedoka, trebalo je primiriti misli dok su maskirani vojnici s kacigama na glavi kružili oko putničkog broda koji je usporeno plovio prema odredišnoj luci.

Iako ovakvi gumenjak i članovi posade na njima nisu izgledali nimalo bezazleno, uzimajući u obzir da živimo u jednoj od sigurnijih država svijeta, nije bilo velike panike zbog neobične i tajanstvene scene.

Kad smo pitanjima upućenima "Jadrolinijinu" poslovodstvu priložili ovu snimku, brzo nam je stigla i potvrda da je to gliser Hrvatske ratne mornarice.
 


– Gliser je u sklopu treninga kratko vrijeme plovio uz bok našeg trajekta, ni na koji način ne ometajući plovidbu – odgovorili su nam iz brodarske kompanije, a mi doznajemo kako se tijekom posljednjih dana u srednjodalmatinskom akvatoriju odvijalo više takvih vježbi.

Zanimljive su i performanse dvaju superbrzih vojnih gumenjaka čiji je trup izrađen od najtvrđega kevlara, a ovisno o želji kupca, može biti i od materijala "stealth" tehnologije (nevidljivih za radare), otporan je na metke i stiže od Pule do Splita za dva sata i 20 minuta, a za potrebe hitne medicinske pomoći ponekad je brži i učinkovitiji od helikoptera, pa bolesnika s Visa preveze do Splita za samo 45 minuta.

Gumenjak služi za prijevoz diverzanata, specijalnih snaga te za razne antiterorističke zadatke. Dužine je 14,25 metara, a razvija brzinu od 55 čvorova, dok je prototip plovio brzinom od 56 čvorova, dakle oko 104 kilometra na sat.

Putnici koji su jutros imali priliku vidjeti ovu HRM-ovu "jurilicu" mogu se opušteno osloniti na nju u brojnim kriznim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 19:49