StoryEditor
Splitnavali narode

Oćeš božićnih ukrasa, oćeš violinu, oćeš ljekovitih trava... Svega ima na Pazaru auta

Piše PSD.
15. prosinca 2014. - 00:41

Kako se bliže božićni blagdani, tako je i ponuda na Sajmu automobila i rabljene robe na Dračevcu sve raznovrsnija i prigodnija. Među uobičajenim asortimanom rabljenih predmeta ove nedjelje isticali su se božićni ukrasi, ponegdje i rukotvornine, a drvene jaslice Vicka Munitića s Klisa bile su pravi hit među mnogobrojnim posjetiteljima sajma.

- Ljudi gledaju, a malo kupuju. Kažu da im je skupo. Koštaju od 100 do 200 kuna, a traju cili život. Radio sam svake po tri dana u prosjeku, a za izradu koristio sam orah, bor, hrast, jasen i bršljan. Tu je puno detalja, pa mislim da ni cijena nije visoka - otkriva nam tajne svog zanata ovaj prodavač.

Malo dalje smjestio se štand Braniteljske zadruge “Zamosorje” iz Novih Sela. U ponudi imaju također jaslice i kućice za pod bor, al sve od kamena. Cijena oko 250 kuna za one veće primjerke. Ima tu i lampa od kamena, ali i ljekovitih trava.

- Zima je, pa ima svakakvih virusa. Naše trave su ubrane u kanjonu Cetine. Ako vas boli grlo, preporučujem kadulju, majčinu dušicu, srčanac...- reklamira svoju ponudu predstavnik zadruge sa željom da mu ne pišemo ime. Kaže da je stalno po televiziji, a sad još i novine...

Zimski virusi

A jedan poznati lik s malih ekrana ugledan je na Dračevcu kako razgledava mercedese, a zatim i stare fenjere.

- To van je onaj kuvar Stefan Macchi. Žena mi ga voli gledat, pa ga znan. Meni je puno lipši na televiziji nego uživo - komentira jedan upućeni trgovac čiji je kolega nudio Steinerovu violinu staru pedesetak godina za 500 kuna!

Još jedan raritet našli smo na Dračevcu - knjigu ‘Pola stoljeća Hajduka: 1911.-1961.’ kojoj je cijena bila visokih 250 eura.

- Kažu da sam trebao pitati i više, al šta je tu je. Meni se teško odvojit od ove knjige. Imamo je u obitelji odavno. Napisao je Smoje - kaže Toni Alović čiju je ponudu zamijetio i poznati zaljubljenik u kulturnu baštinu Karlo Grenc koji se prošetao sajmom, ipak ne kupivši spomenuti libar.

Nešto posve drukčije nudio je bračni par iz Sarajeva sa splitskom adresom. Ravno s Bjelašnice na Dračevac stigle su pancerice i skije, sve po 100 kuna, kacige po 30, ali i starinske klizaljke bijele boje koje su se nudile po 30 kuna. Broj 38. A kunu se da nisu znali da se upravo u tu nedjelju otvorilo klizalište u hotelu “Lav”.

- Imamo mi tih snježnih stvari koliko hoćete jer smo se rodili u snijegu. Sada smo se navikli na vaše toplo sunce, pa nam skijaška oprema više ne treba - kroz smijeh će ovi simpatični supružnici od kojih smo ‘pazarili’ navlake za cipele idealne za led i snijeg, a može i za skliske terene. Samo deset kuna!

Limeni asortiman kao i do sada privlačio je mušku populaciju. Koliko smo mogli primjetiti, najviše se otvarala hauba sljedećih primjeraka: renault kango dizel iz 2004. godine koji se nudio za 4200 eura, fiat sx iz 2002. za 2200 eura, audi iz 2004. godine za 7800 eura, golf 1.9 iz 2005. godine za 7400 eura...

 merien ilić, foto: ante čizmić / cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 06:20