StoryEditorOCM
Splitna sto muka

Očajna Splićanka: Kćer mi nema tko pokupiti iz škole, a rekli su mi da ne može u produženi boravak. Onda sam shvatila...

Piše Božidar Lončar
27. studenog 2023. - 22:29

Maja (ime je izmijenjeno zbog zaštite identiteta djeteta) ide u drugi razred OŠ Skalice. Njezina majka je opisuje kao sramežljivu, okretnu i živahnu curicu koja se voli družiti. Jako je samostalna za svoju dob, ali ipak se u tim godinama još ne može brinuti o sebi dok su joj rastavljeni roditelji zauzeti poslovnim i fakultetskim obvezama.

Kontaktirali smo majku djevojčice nakon što smo prošli tjedan vidjeli njenu objavu u grupi "Empatija Split" u kojoj je objasnila čitavu priču.

Majka ide na fakultet, otac radi terenski posao u salonu namještaja. Roditelji majke žive daleko, a djed s očeve strane je bolestan. Dijete nema tko pokupiti nakon škole, a iz OŠ Skalice su joj rekli kako u produženom boravku nema mjesta za njenu kćer.

- Ravnatelj me pitao može li ona mene sama čekati kod kuće – napisala je u objavi 20. studenog.

image
Privatni album

Majka  nam govori kako se prebacila s redovnog na izvanredni studij kako bi bila što više s kćeri. Plaća stan i režije i sigurno uz to ne može plaćati i čuvanje kćeri.

Dobri ljudi su joj se javili i nudili odvesti je kući, ali ona se nada riješiti problem unutar škole. Jer ostaviti dijete samo kod kuće na par sati ili da je skupi ili čuva nepoznata osoba izaziva joj veliki strah. 

Prvi put je djevojčica izostala iz škole prije dva tjedna kada je majka morala na pregled u KBC. Učiteljica joj je opravdala izostanak i rekla da se javi ravnatelju. Upitno bi bilo subvencioniranje prehrane jer Grad slaže proračun prema broju djece i obroka.

Prošlog tjedna se majka sastala s ravnateljem škole Skalice Leom Boticom. Do sada su i otac i ona riskirali otkaz i gubitak potpisa samo da bi je mogli skupiti nakon škole.

- Ravnatelj se do sastanka nije pismeno očitovao, a onda mi je postalo jasno zašto. Rečeno mi je da za nju nema mjesta i da bi se s Majom morala otvoriti još jedna skupina za produženi boravak.

U razgovoru mi je predložio da nakon nastave ostane u knjižnici s knjižničarkom. No, ona u knjižnici ne može biti do 16.30 sati, već bi je netko morao skupiti nakon ručka. To je odmah nakon nastave, a ručak bi morala platiti sama jer je budžet Grada već određen – rekla nam je majka.

Možete zamisliti reakcije nakon obećanja i Majine sreće, nastavlja majka. U takvoj situaciji roditelji su morali pronaći privremeno riješenje.

- Otac je povede  srijedom, četvrtkom i petkom nakon škole. On izleti s posla kako bi je odveo kod svog brata ili njegove supruge s djetetom. Oni je čuvaju od 11.30 do 16.30 kada smo oboje zauzeti. Nije rješenje da oni idu po moju kćer jer nemaju automobil i sami imaju malo dijete. Moram naći trajno rješenje jer ću se zaposliti u predsezoni uz studij. Što ću onda napraviti? – pita se.

Produženi boravak se, prema Pedagoškom standardu, organizira s najmanje 14, a u pravilu s 20 učenika. Ove godine je 37 učenika u produženom boravku podijeljenih u dva razredna odjela.

Upitali smo ravnatelja škole Lea Boticu o Majinom statusu. Rekao nam je kako će biti u kontaktu s roditeljima da joj se pronađe rješenje unutar škole što uključuje produženi boravak.

- Upoznati smo sa situacijom, čuli smo se i s ocem. Bit ćemo u kontaktu s roditeljima da vidimo jesu li pronašli rješenje tako da dijete bude zbrinuto unutar škole, pa i unutar produženog boravka. Nisam dobio informaciju da je dijete čekalo u školi ili da je nitko nije pokupio – odgovorio nam je.

O produženom boravku koji se u OŠ Skalice organizira od 2020. za učenike od 1. do 3. razreda se roditelji izjašnjavaju prije upisa u prvi razred, govori ravnatelj. Svake godine škola mora Gradu do 30. lipnja poslati popis učenika jer Banovina usklađuje proračun s brojem djece koji ga pohađaju.

Produženi boravak se plaća 300 kuna mjesečno dok ga Grad Split subvencionira s 500 kuna. Cijenu produženog boravka je pred početak prošle školske godine za 50 kuna podigao gradonačelnik Ivica Puljak, ali je za isti iznos podigao i subvencioniranje Grada.

image

Screenshot/ Osnovna škola Skalice

Nakon prve godine i 30. lipnja morate se sami snalaziti. Školi se šalje zamolba koja ide prema Gradu, odgovorio nam je Botica. Nema formulara ili obrasca. I onda čekaš. Posao kreće, dijete ide u školu, a Vi ne znate što ćete. Ka da te iko išta pita?

- Nakon početka nastave može se podnijeti zamolba školi koja onda šalje zahtjev prema Gradu. Onda prosuđujemo o uvjetima – kaže Leo Botica, no pitanje je znaju li roditelji za mogućnost slanja zamolbe.

Puljak prošle godine podigao cijenu

U osnovnoj školi Skalice produženi boravak traje od 11 do 16 sati, potvrdio nam ravnatelj. U slaganju liste, prednost imaju djeca s prebivalištem u Gradu Splitu i upisnog područja škole, djeca roditelja s najmanje 70 postotnom invalidnosti, ako je drugi roditelj zaposlen, djeca zaposlenih roditelja, samohranih roditelja i roditelja u jednoroditeljskoj obitelji, piše u Odluci koju je potpisao Andro Krstulović Opara.

Samo da zbog birokratske sporosti majci iz naše priče ne bi bilo ”snađi se druže”. Jer sve jako jednostavno zvuči na papiru, a u stvarnosti je druga priča. Fakultetska godina je odavno krenula, a majka nije pronašla rješenje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:06