StoryEditor
Splitrestauriraju se staklenici

Obnavlja se splitska zelena oaza: botanički vrt na Marjanu bi dogodine mogao procvjetati, stižu tropske i egzotične biljke

10. ožujka 2019. - 09:50

Gotov je izvedbeni projekt za botanički vrt u sklopu projekta "Marjan - brdo prošlosti, oaza budućnosti", potvrdio je za naš list prof. Mirko Ruščić, voditelj botaničkog vrta i čelnik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park-šumom.

U sklopu tog projekta restaurirat će se staklenik, obnoviti puteve i suhozide, ograditi vrt, povezati površine unutar njegova obuhvata, a planira se, najavljuje naš sugovornik, i sadnja novih biljnih vrsta.

Spomenuti staklenici su napravljeni još 1955. godine i bili su u funkciji do 80-ih godina prošlog stoljeća, kada na neki način prestaje sustavna briga za botanički vrt te nastupa njihova devastacija do aktualnog stanja koje je mnogim našim sugrašanima, na žalost, jedina slika o tom nekada uglednom objektu.

- Jedan staklenik smo obnovili, ali treba urediti još tri u koje bi se smjestie tropske i egzotične biljke koje će biti zanimljive javnosti. Rok za izvođenje izvedbenog projekta je maksimalno pet mjeseci, a nakon toga će opet preko Grada ići javni natječaj za izvođenje radova, tako da očekujemo da bi taj dio posla bio gotov do kraja godine - najavio je prof. Ruščić. 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:12