StoryEditorOCM
SplitZBOG KANALIZACIJE

Obišli smo jutros lokacije u Splitu na kojima od sutra kreće prometni kaos; ovo su ‘uska grla‘, a najveći problem je...

Piše Božidar Lončar
14. veljače 2024. - 12:42

Posljednje pripreme su u tijeku za početak radova  na preusmjeravanju kanalizacijske mreže Bačvica, Ovčica, Firula, Zente i Žnjana s Katalinića brig na Uređaj za pročišćavanje Stupe. 

Danas je posljednji dan postavljanja privremene prometne regulacije koja će na Bačvicama i Zenti biti na snazi do 20. ožujka te Putu Firula, Trsteniku i Žnjanu do 20. travnja. 

Ukratko, očekujte kaos!

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Na Bačvicama jednu traku zauzela vozila

Prvo smo obišli križanje Prilaza Braće Kaliterna i Gupčeve do križanja Prilaza s Preradovićevog šetalištem. Sada se od "Turističke zajednice" i "Žbirca" može proći proći preko hotela "Briig" prema gradu i policijskoj postaji. 

- Srićom imam motor, a ionako vozim rijetko. Stisnut ćemo zube i snaći se - kaže stanar s "Baća".

image
Božidar Lončar
image
Saša Burić/Cropix

Tu već vidimo problem: automobili parkirani sa strane već su blokirali jednu traku! Dvosmjerna je i dalje jednosmjerna!

Ako se automobili povuku prema pješačkoj stazi neće biti dovoljno prostora za njihov prolaz! Netko bi se mogao naplaćati kazni, komentiramo sa susjedima.

image
Božidar Lončar
image
Saša Burić/Cropix

Kod "Žbirca" sve isto kao i jučer. Ocrtava se signalizacija prema hotelu "Park" te cesta ostaje jednosmjerna. Prema neotvorenom kafiću je skinuta ograda i bageri čekaju sutrašnje rezanje crvene vrpce. Srećom, vozači su poslušali "Strabag" i pomaknuli automobili radi izvođenja radova.

image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar

Od Ovčica do Firula otežan promet i bez parkinga

Na Putu Firula stoji nova obavijest "Strabaga" kako od sutra vozači mogu očekivati otežan promet te su zamoljeni da premjeste automobile na potezu od Ljetnog kina Bačvice do teniskih terena na Firulama. 

image
Saša Burić/Cropix

Na križanju s Ulicom Jure Kaštelana na podu je ucrtana signalizacija i znakovi koji se tek trebaju postaviti. Od "Šumice" na Ovčicama prema teniskim terenima moći će proći isključivo strojevi, vozila stanari i pješaci. Stanari nisu niti htjeli pričati jutros! Očekuje ih ludilo. Gdje parkirati? 

image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar

Na Firulama kod teniskih terena i bez privremene regulacije je klasični jutarnji - kaos.

image
Božidar Lončar

‘Kako će spojiti Zentu s Firulama, zatvoriti će cilo šetalište‘

Đir završavamo Šetalištem Kalafata od ulaza u sportsku lučicu Zenta do ulaza na plažu Trstenik. Postavljeni su znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja. Stigli strojevi, radnici i signalizacija. 

Pješaci, trkači, biciklisti i sportski tipovi morat će se malo strpiti jer će tuda prolaziti isključivo bageri i građevinska vozila. Osigurat će se prolaz pješacima šetalištem Ivana Pavla II. 

image
Božidar Lončar

- Ajde ostavili su prolaz za pješake. Opet će se moći doći, to je najbitnije. Nismo ni znali. Isto je i s druge strane prema Žnjanu - kazali su jutarnji "joggeri".

image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar

Svratili smo do lučice. Tamo smo se "ubacili" u razgovor:

- Oće li oni zatvoriti cilo ovo šetalište? - pitaju nas.

- Ne bi trebali. Tako kažu - odgovaramo.

- Ali kako će onda strojevi proći? I kako će spojiti kanalizaciju odavde prema Ovčicama i Firulama. Mogli bi oni ovdje ovo zatvoriti - kazao je jedan na što mu odgovara malo mlađi Splićanin s kavom u rukama dok upija sunce:

- Zatvorit će i lupat će nam "komunalci" kazne vidit ćeš - zaključuje.

image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar
image
Božidar Lončar

Radovi će se još izvoditi na kolniku Ulice Ivana Pavla II. na  križanju Šetališta pape Ivana Pavla II s Velebitskom ulicom do južnog spoja parkiralištu na makadamski plato na Žnjanu. Tamo nismo bili, ali o prometnom kaosu na Žnjanjumu posljednjih pola godine vec je i previše napisano.

Početak privremene prometne regulacije i radova je od četvrtka, 15. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:15