StoryEditor
SplitPRESUDNA POBJEDA

Obilježeno formiranje prve narodnjačke vlasti u splitskoj općini. Gradonačelnik Puljak: Ovo je datum kada je konačno pobijedila hrvatska ideja i hrvatski jezik

Piše PSD
28. listopada 2021. - 15:31

Polaganjem lovorovog vijenca na spomen-ploču na kući Pavlović, sadašnjoj Glazbenoj školi "Josipa Hatzea" obilježena je danas 139. obljetnica od formiranja prve hrvatske općinske uprave u Splitu.

Gradonačelnik Ivica Puljak je tom prigodom poručio kako nas slavimo datum kada je u Splitu konačno pobijedila hrvatska ideja i hrvatski jezik.

image
Vojko Bašić/Cropix

- I ova obljetnica, kao i nedavno prisjećanje na oslobođenje grada od fašizma, dio su velikih događaja kroz koje živi hrvatska misao i ideja.

Danas smo dio Europe i suvremenog svijeta te nas ovakve obljetnice podsjećaju na sve one koji su pridonijeli stvaranju hrvatske ideje koja živi i živjet će - poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Polaganju vijenca nazočili su i gradski vijećnici te predstavnici Društva prijatelja kulturne baštine Split.

image
Vojko Bašić/Cropix

Podsjetimo, 1882. godine narodnjaci su pobijedili autonomaše na izborima za splitsku općinu. Bila je to jedna od presudnih pobjeda Narodne stranke u Dalmaciji.

Na izborima za općinu, Narodna stranka, pod vodstvom Gaje Bulata, Vida Morpurga i ostalih narodnih prvaka, izvojevala je pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 19:23