StoryEditorOCM
SplitSILENZIO STAMPA

Obezglavljeni splitski HDZ još ne otkriva osobu koja će na mjestu predsjednika zamijeniti Vicu Mihanovića. U kuloarima se barata s nekoliko imena, spominje se i jedna žena...

Piše Milena Budimir
14. srpnja 2022. - 14:14

Od dana kada je Vice Mihanović objavio kako napušta mjesto predsjednika Gradske organizacije HDZ-a u stranci je nastao svojevrsni "silenzio stampa".

Dobiti izjavu ili komentar od nekog od zamjenika, od tajnika, člana predsjedništva bilo je ravno čudu. Svi se povukli, svi zamukli. Onako ljudski gledajući lako je razumljiva ta šutnja, ali je profesionalno znakovita. Tko će preuzeti splitski HDZ?

Kružoci nastaju, struje se bude, razgovori se vode i sve sve znaju, a nitko ništa ne zna.

Spominjao se kao Mihanovićev nasljednik Stipe Čogelja, jedan od trojice mu donedavnih zamjenika i aktualni splitsko-dalmatinski dožupan. On, kaže, ne bježi od odgovornosti, ali s obzirom kako se niti jedno tijelo stranke nije sastalo - bespredmetno mu je o tome raspravljati. Šuška se među članstvom kako sveprisutni politički tajnik stranke Ante Sanader na tom mjesto vidi Tončija Glavinu, državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta.

image

Stipe Čogelja

Saša Burić/Cropix

- Kao državni tajnik u jednom od trenutno najvažnijih Vladinih resora, Ministarstva turizma i sporta, maksimalno sam fokusiran i angažiran na realizaciji još jedne od najuspješnijih, ali istodobno i  najizazovnijih turističkih sezona.

Što se tiče grada Splita, siguran sam da će HDZ, nakon potrebnih analiza, donijeti adekvatne odluke i ponuditi tim koji će biti dodatna vrijednost za grad. S obzirom da sam član stranačkih tijela svih razina, o mom osobnom angažmanu u tom smislu odlučit ćemo nakon svih potrebnih konzultacija na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini - kazao nam je Glavina.

image

Tonči Glavina

Nikola Vilić//Cropix

Spominje se u stranačkim rošadama i ime "mladog jastreba" Ante Bekavca, inače predsjednika Gradskog kotara Meje. Neki pak zazivaju "prvu ženu" gradske organizacije, pa se spominje ime donedavne gradske vijećnice Ivane Zelić Relate.

image

 Ante Bekavac

Ante Čizmić/Cropix

Svakako, teško vrijeme za splitske HDZ-ovce.

Vice Mihanović je također preuzeo organizaciju u vrijeme kada nije "cvjetalo tisuću cvjetova", no od njega nećete čuti kritiku, jer, kako veli "nije otiša da bi doš'a". Činjenica je da stranci treba, slobodno ćemo reći - hrabar čovjek, koji je voljan uhvatiti se u koštac s problemima koji su evidentni. Ne treba se taj budući netko svidjeti svima, ali mora imati petlju.

image

Ivana Zelić Relata

Tom Dubravec/Cropix

Po Statutu izbori za novog predsjednika gradske organizacije moraju biti organizirani u roku od šest mjeseci, od dana kada je predsjednik dao ostavku, a za to vrijeme organizaciju vodi povjerenik. Ni ime povjerenika još uvijek nije poznato, njega ionako određuje Županijski odbor, čitaj: Sanader, ali bi se idući tjedan, kako doznajemo, napokon mogao održati sastanak Gradskog odbora.

image

Vice Mihanović

Joško Ponoš/Cropix

Na njoj će se, valjda, napokon odlučiti kojih će osam članova s kandidacijske liste postati vijećnici, a i trebalo bi razmisliti o kotarskim izborima koji grad očekuju u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 14:42