StoryEditorOCM
Splitsamo još uporabna...

Novi vrtić u Splitu broji sitno do otvaranja, ima čak i slobodnih mjesta! Potpuno je drugačiji od ostalih u gradu...

Piše Lucija Vujnović
22. veljače 2024. - 08:43

Split će uskoro dobiti novi, moderno opremljeni vrtić “Bili tići” na Poljičkoj cesti 20B u poslovnoj zgradi "Lazarica".

- Vrtić ima tri ulaza - s vanjske strane zgrade, može se ući i iz portuna, a tu je i ulaz iz garaže koju roditelji djece smiju koristiti 15 minuta besplatno, što je, prema izračunima, dovoljno vremena da ostave ili preuzmu dijete. Sva vrata imaju zaštitu, odnosno mora se pritisnuti gumb koji nije u dosegu djece tako da ne mogu sama izaći.

image
Paun Paunović/Cropix

Tri sobe su za djecu jasličke dobi, a tri za djecu vrtićke. Svaka soba je modularna, možemo je oblikovati i koristiti i za jaslice i za vrtić. Svaka je opremljena da može biti i jedno i drugo, stoga se možemo prilagoditi potražnji. Svaka soba ima umivaonik s toplom vodom, što inače za vrtićku dob nije nužan uvjet, ali smo ih postaviti u svaku sobu - započeo je Igor Čeme, privremeni ravnatelj DV “Bili tići”, s kojim smo prošetali po novim prostorijama za mališane.

image

Igor Čeme, vlasnik vrtica ‘Bili tići‘

Paun Paunović/Cropix

Američki koncept

Jasličke sobe orijentirane su prema zapadu, vrtićke prema istoku, a prozori zauzimaju cijeli prostor od poda do stropa.

- To omogućava prodor prirodnoga svjetla, odnosno sunca. Svako staklo ima foliju s dvostrukom zadaćom. Jedna je da štiti djecu, odnosno ako pukne, da se ne raspe po unutrašnjosti prostorije. Druga je da smanji UV zračenja i ostale štetne utjecaje. Uzimamo u obzir i tu ekonomsku stranu - poručio je Čeme, koji iza sebe ima već četiri vrtića.

image
Paun Paunović/Cropix

- Sva oprema je nova, klima-uređaji, protupožarna oprema, pa sve do igračaka i namještaja - objasnio je.

Osim šest soba za djecu, prostora za ostavljanje odjeće i obuće, tu je i soba za odgojitelje u kojoj se nalaze ormarići za stvari, kuhinja, frižider i blagovaonica, a tu je i igralište s toboganima i klupicama.

Specifičnost ove ustanove za čuvanje i odgoj djece predškolskog uzrasta je u tome što je koncept vrtića izrađen prema američkim istraživanjima.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ima koncept američkog tipa vrtića. Djeca se uglavnom primaju kroz dva ulaza. U hodniku koji spaja ulaz i prostorije za igranje nalazi se WC kroz koji ulaze u grupe. Zašto?

U američkoj studiji su zaključili kako je ovaj WC neka “tampon-zona”. Roditelji i djeca uđu tu, zatim dijete pere ruke i obavlja nuždu te ulazi u sobu. Tako se sprječava roditelje da imaju kontakt s drugom djecom i odgojiteljima - objasnio je Čeme.

Naravno, zakon nalaže da se roditeljima ne smije spriječiti da vide svoju djecu, stoga je postavljen sistem s kamerama.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Moraju vidjeti svoje dijete, ali neće ometati učenje i igru. Djecu mogu vidjeti na ovoj nadzornoj ploči, a ako ih žele pozvati, postavili smo prekidače za svaku prostoriju koji predstavljaju komunikaciju s odgojiteljima, odnosno s djecom. Teta uzme tablet, vidi tko je i dovede dijete. Vrtić je ogroman, pa ovo olakšava kretanje među prostorijama, nema nepotrebnog protoka i gužve - na sve su mislili prilikom izgradnje vrtića, a Čeme je potvrdio da su svi roditelji upoznati s novim sistemom.

- Upozorili smo ih na ovaj novi princip i svi su oduševljeni jer su u fokusu odgoj djece, higijena i zdravlje.

Od osnovnog programa, tu je program za darovite, program ranog učenja engleskog jezika, program predškole i smjenski i produljeni program.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Od dodatnih programa imamo dramski, sportski, likovni, glazbeni, religijski... Imamo cjelodnevni program od 6 do 16 i od 16 do 21 sati. S obzirom na to da smo u dvije smjene, korištenje usluga vrtića je fleksibilno, tj. roditelji se mogu dogovoriti s odgojiteljicama za vrijeme dolaska - objasnio je.

Skoro popunjen

Vrtić “Bili tići” može primiti oko 300 djece, a već je gotovo cijeli popunjen.

- Stalno dobivamo upite za jaslice, no popunjene su. Imamo 109 "jasličara" i 90 vrtićke djece. Tu ima još malo nepopunjenih mjesta. Imamo oko 25 zaposlenika, a sada čekamo dokumente...

Od idejnog projekta do realizacije trebalo je pet mjeseci.

image
Paun Paunović/Cropix

- Ovo mi je peti vrtić koji otvaram i već sam upoznat s procedurama. Sve je prošlo glatko, no još moramo pričekati dokumente. Sve je spremno, samo igračke moramo otpakirati i možemo krenuti s radom. Spremni smo otvoriti za pet minuta! - poručio je privremeni ravnatelj.

A i roditelji i zaposlenici također spremno čekaju zeleno svjetlo iz Banovine.

- Naime, vrtić je pripremio i predao svu dokumentaciju 24. siječnja 2024. i od tada se čeka Uporabna dozvola koju, naravno, treba izdati Grad. Bitno da naš dragi Ivošević ima vremena obilaziti murve, a za ovako veliku i bitnu stvar se čeka, čeka i čeka.. a što se čeka? - poslao je na e-mail redakcije Slobodne Dalmacije roditelj djeteta upisanog u DV "Bili tići".

image
Paun Paunović/Cropix

No, danas je stigla sretna vijest objavljena na službenoj stranici vrtića.

- Tehnički pregled je zakazan za 1. ožujka i odmah nakon toga će slijediti obavijest o otvaranju! - piše.

Uskoro će ove šarene prostorije ispuniti dječji glasići, osmijesi i maštovitost, a boravak u njima zasigurno će uljepšati njihovo djetinjstvo i pripremiti ih na nadolazeće životne izazove. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:38