StoryEditorOCM
SplitSTRUKA ZAPREPAŠTENA

Novi skandal u Splitu: Sud ruši projekt bolnice od 300 milijuna eura! U slučaj se uključuje i DORH? Ovo je presudio

Piše Split SD
4. rujna 2023. - 16:43

Visoki upravni sud prošlog je tjedna donio presudu kojom poništava odluku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) i poništava odluku ocjenjivačkog suda o diskvalifikaciji splitskog arhitekta Ante Kuzmanića. Time je zapravo blokirao dva važna strateška projekta splitske bolnice, vrijedna više stotina milijuna eura, te izazvao nezadovoljstvo i ljutnju Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Splita, doznaje tportal.

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix

Riječ je o dva velika objekta se trebaju graditi - Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, a Kuzmanić je sudjelovao na oba arhitektonska natječaja - na jednome je osvojio prvu, a na drugome drugu nagradu.

Međutim, nakon nekoliko dana otkriveno je da je prije toga sudjelovao u izradi Studije izvodljivosti strateških projekata KBC-a Split, na osnovi koje je izrađen program za ova dva natječaja, pa je diskvalificiran jer je posjedovao privilegirane informacije. Umjesto njega i suradnika, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda za oba natječaja radovi koji su se našli ispod Kuzmanićeva pomaknuti su za jedno mjesto gore.

Jednoglasna odluka o njegovoj diskvalifikaciji donesena je na temelju pisanog mišljenja Hrvatske komore arhitekata, da su Kuzmanić i njegov suradnik Marin Kaliterna izrađivali studiju koja nije bila dostupna svim natjecateljima i tako stekli prednost, što je narušilo ravnopravnost natječaja.

image
Društvo arhitekata Split

Potom se Kuzmanić žalio DKOM-u, koji donosi rješenje kojim to odbacuje. Time je postupak pravomoćno okončan i splitska bolnica ugovorila je izradu projekata za navedene objekte.

No tada Visoki upravni sud u samo mjesec dana od Kuzmanićeve tužbe donosi presudu kojom poništava odluku DKOM-a, ali poništava i odluku ocjenjivačkog suda o diskvalifikaciji Kuzmanića i time zapravo naređuje splitskoj bolnici da mu isplati osvojenu nagradu.

Proces je zasad dovršen samo za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim prijemom, za koji je Kuzmanić osvojio drugu nagradu. No kako su isti argumenti korišteni i oko natječaja za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, na kojemu je Kuzmanić inicijalno pobijedio, pretpostavlja se da će Visoki upravni sud i u ovom slučaju donijeti jednaku odluku.

image
Društvo arhitekata Split

To znači da se splitska bolnica prisiljava sklopiti ugovor s arhitektom kojemu je struka dokazala sukob interesa, a najvažnije državno tijelo zaduženo za kontrolu javne nabave to i potvrdilo.

Dodatno, oba velika projekta imaju jasno definirane rokove i po njima je konac 2023. godine rok za predaju dokumentacije za lokacijsku dozvolu. Ovom presudom nije nerealno to da sve padne u vodu, a više konzultiranih pravnika izjasnilo se da nemaju pojma što bi u ovom trenutku trebalo učiniti.

Ova dva projekta imaju procijenjenu vrijednost od čak 300 milijuna eura.

- Zbilja sam žalostan što se ovo dogodilo. Projekti su vrlo vrijedni i u interesu su cijele naše zajednice i kompletnog hrvatskog društva. Nastojat ćemo napraviti sve u našoj mogućnosti da se oni realiziraju - sve je što je za tportal rekao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

image
Vojko Bašić/Cropix

Predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) Daša Gazde, tajnica dvaju natječaja koje je provodio upravo DAS, objasnila nam je da su oni provedeni sukladno pravilniku Hrvatske komore arhitekata, po kojemu na odluke ocjenjivačkog suda apsolutno nitko ne smije utjecati.

image

Daša Gazde

Ivo Ravlić/Cropix

U Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) neslužbeno se doznaje da su konsternirani ponašanjem Visokog upravnog suda koji je poništio njihovu odluku i, kako se tvrdi, donosi izvršne odluke te se miješa u rad drugih neovisnih tijela. Po svemu sudeći ovih dana će se obratiti Državnom odvjetništvu s prijedlogom za preispitivanje zakonitosti ove sudske presude.

image
Joško Šupić/Cropix

Arhitekt Kuzmanić tvrdi da je bio žrtva "neviđene hajke" stručnih udruženja arhitekata. Kaže da je sudjelovao u izradi sporne studije i da je ona doista proglašena tajnom, ali i da nije sudjelovao u izradi programa natječaja, znatno važnijeg i konkretnijeg dokumenta.

- Očekujem da se objavi poništenje moje diskvalifikacije i da mi se plate predviđene nagrade i troškovi svih žalbi - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:32