StoryEditor
Splitpomorsko i kulturno dobro

Novi cirkus u Splitu: Županija spašava Kerumove od rušenja ilegalnih kvadrata na Benama!; Inspektori naložili uklanjanje bespravne gradnje, a regionalna vlast uzvratila tužbama protiv države

Piše Tanja Gattin
13. studenog 2019. - 18:30

Županija splitsko-dalmatinska, koja u ime države upravlja pomorskim dobrom na Benama i izdaje koncesiju za gospodarsko korištenje tog prostora, u jednom se slaže s Građevinskom inspekcijom: u toj marjanskoj uvali se naveliko gradilo bez dozvole!

Naime, bez “papira” je prije petnaestak godina dograđeno 50 četvornih metara prostora uz zapadno pročelje restorana “Benedikt”, a prije više godina nelegalno su “niknuli” i tereni za tenis, nogomet i mali nogomet, te tribina pokraj potonjeg igrališta.

I to nije sve, jer su bespravno izgrađene dvije nadstrešnice na stupovima, površine 31 i 36 kvadrata, čak i most(ić) dužine 5,9 metara, na kojem se djeca igraju. Zatim sanitarni čvor, zatvoreni šank u plažnom baru, “kuća sladoled”, drvene kućice i armirano-betonske konstrukcije.

Zapravo, jedino za što na tom području ne treba posjedovati nove papire i može ostati pod sve rjeđim marjanskim borovima je stari dio restorana, jer je u katastru upisan prije 15. veljače 1968. godine, što je vremenska granica povezana uz legalizacijski postupak, te trampolini, štekat, boćalište i sprave na kojima se djeca igraju, a postavljene su zapadno od nogometnog igrališta, jer za njih ne treba građevinska dozvola.

Tko mari za zaštitu

No, Županija koju predvodi HDZ-ov Blaženko Boban ne želi postupiti po naredbama koje je Građevinska inspekcija izdala prošlog ljeta, da s tog posebno zaštićenog područja splitske park-šume (radi se i o pomorskom i o kulturnom dobru, op.a.) ukloniti brojne bespravno izgrađene objekte!

Županija je koncesiju na pomorskom dobru na Benama u travnju 2018. dala tvrtki “National” na pet godina. Ta firma je time dobila pravo da uprihođuje novac od poslovanja restorana “Benedikt” i iznajmljivanja sadržaja u kupališno-sportskom centru na toj izrazito atraktivnoj lokaciji, koja je omiljeno okupljalište rekreativaca i ljubitelja prirode.

Prethodni koncesionar je bila tvrtka “Uvala Bene” koja je nedavno ugašena. Objema je formalni vlasnik bio Igor Sapunar, nećak Željka Keruma i sin Petroslava Sapunara, aktualnog HGS-ova predsjednika Županijske skupštine, tijela koje je potvrdilo spomenutu koncesiju. Konkretno, Sapunar mlađi je bio vlasnik “Uvale Bene” do njezina gašenja, a prvi čovjek “Nationala” bio je do prije 20 dana, kada ga je na toj dužnosti zamijenio Ante Vukorepa, suprug Kerumove kćerke Neve, koji očito polako ulazi u “obiteljski biznis”.

Županija je na Upravnom sudu prošlog ljeta podnijela tri tužbe protiv Građevinske inspekcije, želeći poništiti njihova tri rješenja o uklanjanju spomenutih bespravnih objekata u marjanskoj uvali. U jednom od ta tri predmeta, koji se odnosi na uklanjanje dogradnje restorana, u petak je zakazana objava presude.

Tada će se znati hoće li na snazi ostati inspekcijsko rješenje od 10. lipnja 2019. godine, kojim je regionalnoj vlasti naređeno da u roku osam dana ukloni 50 bespravnih kvadrata ugostiteljskog objekta. Tim rješenjem Županiji je također izdano više upozorenja.

Među ostalim, navodi se da ako ne postupi po naredbi, inspekcija će angažirati tvrtku koja će srušiti ne samo ilegalni “dodatak” nego i one “preostale dijelove građevine koji ne ispunjavaju temeljni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti ili bi mogli biti opasni za ljude...”.

Investitor - nepoznat

Županija se žalila, tvrdeći da ona nije trebala biti sudionik inspekcijskog nadzora, jer niti je vlasnik zemljišta (na pomorskom dobru nema vlasništva, op.a.), niti nositelj drugih stvarnih prava na parcelama i građevinama na Benama.

Regionalni čelnici u svojem su očitovanju naveli da nije moguće utvrditi tko je investitor bespravnih građevina, niti vrijeme izvođenja dogradnje restorana, ta da ga nije izgradila tvrtka “Uvala Bene”, koja je ranije bila koncesionar i koja formalno-pravno više ne postoji.

– Kod situacije kada se ne zna tko je i kada izgradio predmetnu građevinu, nije jasno zbog čega bi Županija uklanjala nešto što nije izgradila, niti je dala odobrenje za gradnju, niti ima ikakve veze s tom građevinom. Obveznik uklanjanja objekta koji nije izgrađen temeljem koncesije treba bi biti isključivo država – brani se Županija na sudu.

Naloge Županiji da ukloni i ostale bespravne objekte – tribinu, sportska igrališta, velike drvene nadstrešnice na stupovima, most na kojem se igraju djeca, sanitarni čvor, zatvoreni šank u plažnom baru, “kuću sladoleda”, drvene kućice i armirano betonske objekte, građevinski inspektori su izdali 1. srpnja ove godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 03:47