StoryEditor
Split'PLAVI NEBODER'

Nova splitska sramota: komadi fasade s nebodera padaju ispred ulaza u vrtić!; 'Zar djeca trebaju poginuti da bi se zgrada obnovila?!'

10. veljače 2019. - 21:11

Složna braća kuću grade, kaže poslovica, a u sljedećem slučaju nesložni stanari zgradu ruše.

Upravo je takva trenutna situacija u "plavom neboderu" na adresi Starčevićeva 32, jer dijelovi oštećena pročelja zgrade, podignute prije 56 godina, prijete djeci iz vrtića "Veseli dani" koji se nalazi u prizemlju, kao i svim ostalim stanarima, prolaznicima, pa i vozačima koji se kreću tom prometnicom. Prije nekoliko dana nekoliko komada fasade otpalo je s najviših katova.

Zbog svega toga je Vedran Mintaković, predstavnik stanara tog "portuna", na dio fasade ispred samog ulaza u neboder stavio ploču s upozorenjem na opasnost od urušavanja dijelova fasade.

- Što drugo da napravim? Ne mogu napraviti nikakav samostalan potez, a stanari do sada nisu bili baš surađivali oko održavanja zgrade. Istina je, fasada je u jako lošem stanju, godinama se nije u nju ulagalo i moramo hitno nešto uraditi, jer nadam se da nitko ne želi da mu komad materijala padne na glavu ili na neko dijete koje se igra u vrtićkom dvorištu. U tom se prostoru igraju i djeca iz naše zgrade, posebno ljeti, kada im i roditelji sjede ispred portuna.

Zar treba čekati da neki odlomljeni komad fasade nekog ubije, pa da se onda svi "dozovu pameti" i nešto urade - ističe predstavnik suvlasnika nebodera.
Mintaković je tijekom posljednje tri i pol godine, od kada vodi zgradu, u više navrata pokušao motivirati susjede da nešto poduzmu i obnove zgradu.

- Svake godine sazivam dva do tri sastanka svih stanara i na njih uvijek dolazi dvadesetak entuzijasta koji žele nešto uraditi.

No, ostalih 28 ili nešto manje, jer zgrada ima 48 stanova, "miniraju" cijeli postupak i ništa ne možemo učiniti na poboljšanju sigurnosti i udobnosti stanovanja. Kod upraviteljske tvrtke "Tehnoplast" su deponirani potpisi onih stanara koji se slažu s uređenjem fasade koja je u odnosu na 2015. godinu, kada sam preuzeo vođenje zgrade, u lošijem stanju.

No, da bismo nešto napravili potrebno je bilo skupiti 25 tisuća kuna za projekt uređenja i još 15 tisuća kuna za prijavljivanje na natječaj za obnovu iz sredstava EU-ovih fondova. Zbog svega toga je trebala porasti pričuva za zgradu, ali je tada dio suvlasnika počeo "kukati" da nemaju novca i od svega nije bilo ništa - dodaje naš sugovornik.

Ako bi se pristupilo energetskoj obnovi nebodera, iznos pričuve bi zasigurno porastao, ali postoji i mogućnost "alpinističke obnove" zgrade.

- Naravno da bi energetska obnova bila puno bolja, a poskupljenje pričuve bi vlasnici stanova vratili uštedom na troškovima energije. No, postoji i mogućnost sanacije uz pomoć alpinista koji su već pregledali fasadu i utvrdili da postoji dosta dijelova kojima prijeti otpadanje i ugrožavanje ljudskih života dolje na ulici - tvrdi Frane Šerić iz "Tehnoplasta" i dodaje:

- Već smo zatražili ponudu od strane specijalizirane (alpinističke) tvrtke. Zgradu treba sanirati što je prije moguće, prvenstveno zbog sigurnosti svih. Pričuvu bi trebalo svakako povećati, ali u kojem iznosu, to još ne znamo. U utorak u 18 sati imamo sastanak sa stanarima te zgrade i onda ćemo imati podrobnije informacije.

Dječji vrtić "Veseli dani", koji djeluje u okviru gradske predškolske ustanove "Marjan", zbog situacije s pročeljem slobodno bi se mogao preimenovati u "Opasni dani". Oko 50 mališana ne smiju "nosom" priviriti vani zbog "opasne zgrade".

- Djecu odvodimo "na zrak" u dvorište dječjeg vrtića "Pahuljica", udaljenog dvjestotinjak metara prema Sukoišanskoj ulici, kao i na prometni poligon na Turskoj kuli. Zbog stanja fasade ugrožena su i djeca i naše djelatnice. Zvali smo "Tehnoplast", jer smatramo da je riječ o nedopuštenoj situaciji i zatražili smo hitnu reakciju.

Službeno smo izvijestili Grad, a iz službe koja je zadužena za vrtiće smo dobili obećanje da će i oni promptno reagirati i učiniti sve kako bi se pronašlo rješenje. Grad redovito plaća pričuvu za taj neboder i ovaj problem se mora hitno riješiti - naglašava Ani Mrnjavac, ravnateljica ustanove "Marjan".

Banovina: Tražimo hitnu intervenciju

S problemom je upoznata i Banovina, a kako doznajemo iz Službe za društvene djelatnosti, oni su u petak zaprimili dopis iz Dječjeg vrtića "Marjan", te će učiniti sve što je u njihovoj moći da djeca budu potpuno sigurna. Iz toga gradskog resora uputit će i dopis "Tehnoplastu", te od njih zahtijevati žurnu reakciju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 16:04