StoryEditorOCM
Splitprva runda - poraz

Ništa od povratka iseljenih splitskih umjetnika u Podrume; sud odbio zahtjeve njihovih odvjetnika, poanta je u ovome....

Piše Božidar Lončar
19. ožujka 2024. - 22:25

Općinski sud u Splitu odbio je prijedlog privremene mjere kojom su odvjetnici zakupaca u Dioklecijanovim podrumima tražili da ih se vrati na tu lokaciju dok Visoki upravni sud ne ocijeni zakonitost gradske odluke temeljem koje su iseljeni.

Informaciju nam je potvrdio Krunoslav Aljinović, partner Doris Košte koji zajedno s njom predstavlja dio zakupaca.

Prvostupanjski sud je donio odluku da nije utvrđeno postojanje tražbine, odnosno da postupak pred Visokim upravnim sudom na nikakav način ne bi promijenio status zakupnika, kazao nam je odvjetnik Aljinović i dodao kako je žalba uložena i o prijedlogu će sada odlučivati Županijski sud.

image

Doris Košta i Krunoslav Aljinović

Vojko Bašić/Cropix, Screenshot /LinkedIn

- Smatramo da je pogrešan stav jer u slučaju da Odluka iz 2023. (kojom su iseljeni zakupci, nap.a.) bude ukinuta tada nužno vrijedi Odluka iz 2022. koja daje mogućnost zakupcima korištenje štandova temeljem kojeg su i sklopili prošlogodišnji ugovor o zakupu.

Ta odluka nema vremenskog ograničenja te ako bi ona bila na snazi, Grad bi tada trebao produžiti ugovor o zakupu sa zakupnicima budući da su svi postupili sukladno članku 7. važećeg ugovora o zakupu javne površine i 15 dana prije proteka vremenskog ograničenja zakupa podnijeli zahtjev za produženjem ugovora o zakupu. Upravo se Banovina poziva na Odluku iz 2023. koja se pobija pred Visokim upravnim sudom kao obrazloženje zašto nisu u mogućnosti produžiti ugovor o zakupu – odgovorio je Krunoslav Aljinović.

image

Krunoslav Aljinović

Screenshot/LinkedIn

Da podsjetimo, Košta je 19. prosinca 2023. za pet zakupaca koje zastupa tražila privremenu mjeru odgode primjene ”Odluke o određivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja površina javne namjene za postavljanje kioska, štekata, štandova, pokretnih naprava i drugog na području Grada Splita” pred Općinskim sudom kojom su zakupci ostali bez štandova u Podrumima početkom 2024. Odvjetnica je, baš kao i odvjetnik 11 zakupaca Mijo Jeličić, 14. prosinca 2023. pokrenula postupak ocjene zakonitosti Odluke pred Visokim upravnim sudom.

image
Screenshot/Doris Košta
image

Doris Košta


 

Vojko Bašić/Cropix

Košta je u prijedlogu privremene mjere navela okolnosti kojima nastoji dokazati tražbinu - ugovori su sklapani sredinom godine iako su zakupci radili tijekom cijele godine, što, po njenom sudu predstavlja formalnost, potom obavijest zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića od 27. rujna 2023. prema kojoj su zakupci morali ukloniti svu opremu iz Podruma je donesena dok je Odluka iz 2022. bila na snazi, te Odluka Grada 27. listopada 2023. kojom se ukida pravo štandova u Podrumima temeljem mišljenja konzervatora navodeći ga kao odgovor na upit Muzeja grada Splita.

image
Screenshot/Doris Košta
image
Screenshot/Doris Košta

Muzej grada Splita je sklopio ugovor još 28. rujna 2020. s Gradom o upravljanju dijelom Podruma i tada je u njemu navedeno kako štandovi stvaraju zagušenost. Ovo je odvjetniku Jeličiću odgovorila ravnateljica Muzeja Vesna Bulić Baketić odbivši njegov zahtjev da mu se dostavi upit koji je Muzej poslao Konzervatorskom odjelu. 

U dopisu Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela navedeno je kako se Podrumi ne koriste u skladu s konzervatorskim smjernicama zadanima prilikom izrade sada već srušene i stare Odluke o komunalnom redu i kako bi ih trebalo ukloniti zbog rata Ukrajine i Rusije.

Ministarstvo kulture i medija kojem pripada Konzervatorski odjel 18. listopada 2023. navodi kako referiranje na Studije procjene rizika nije u nadležnosti konzervatora. Ministarstvo je u dopisu istaknulo opasnost od nastanka štete umjetnicima te se Konzervatorski odjel očitovao 11. prosinca 2023. kako je riječ o smjernicama koje nisu obvezujuće, navodi Košta u prijedlogu privremenih mjera. S obzirom na navedeno, postoji opasnost od nasilja od strane Grada i nenadoknadive štete počevši 1. siječnja 2024., zaključila je tada odvjetnica.

image
Screenshot/Doris Košta
image
Screenshot/Doris Košta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:07