StoryEditor
SplitPIŠI-PROPALO

Ništa od ceste na Kili: Državna komisija poništila odluku Grada i još mu naredila da obešteteti 'Point'!; Nino Vela: Zapeli smo tamo gdje smo se najmanje nadali

Piše Ana Franić
12. rujna 2019. - 13:50
Stanari splitskog naselja Kila u svibnju su blokirali najveće raskrižje u svom kvartu kako bi poslali prosvjednu poruku odgovornimima, čini se- uzalud

Trakavici oko izgradnje pristupne ceste na Kili ne nazire se kraj. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila je žalbu "Pointa" i poništila odluku koju je Grad Split u srpnju donio o poništenju natječaja.

Osim što je poništila odluku, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave naložila je Gradu Splitu da žalitelju ("Pointu") naknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 45 tisuća kuna.

- Mi ćemo poštivati zakon i odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Davno prije sam rekao da želim tu cestu, kao i stanovnici. Mi ne odustajemo od toga. Nakon devet godina uspjeli smo riješiti imovinsko-pravne probleme, a sada smo zapeli tamo gdje smo se najmanje nadali, kazao nam je dogradonačelnik Nino Vela.

Podsjetimo, gradska uprava je natječaj za prometnu "žilu kucavicu" tog dijela Splita raspisala još u listopadu prošle godine te je u prosincu kao najpovoljnijom izabrana ponuda "Cestara" koja je iznosila nešto manje od 16 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju dijelova Lovrinačke ulice, Puta Vrborana i Put Kile te rekonstrukciju raskrižja Lovrinačke i Vukovarske ulice.

Ekskluzivno doznajemo: Grad im godinama daje unosne poslove, a 'Point' opet 'minira' gradnju ceste na Kili!; Vela: Nisam vjerovao da će zbog jedne lampe blokirati projekt od 16 milijuna kuna

Na tu odluku se žalio "Point", pa je Državna komisija u ožujku donijela rješenje o poništenju odluke o odabiru i predmet vratila Banovini na ponovno postupanje.

Grad je onda u travnju donio novu odluku i kao ekonomski najpovoljniju ponovno izabrao "Cestara", na što se opet žalio "Point".
Žalba je u srpnju prihvaćena, poništena je odluka o odabiru te je predmet vraćen Gradu Splitu na ponovno postupanje.
Nakon svega, Grad Split je 18. srpnja poništio postupak javne nabave, a "Point" se žalio na poništenje i sada smo opet ne početku jer je žalba prihvaćena.

- Žalitelj ("Point Split", op.a.) u bitnom navodi da okolnosti koje naručitelj navodi u obrazloženju odluke o poništenju ne predstavljaju valjanu osnovu za poništenje postupaka (nisu nove niti objektivne okolnosti), te da su iste u određenom dijelu manjkave i proturječne. Navodi da činjenica da su prethodno poništene dvije odluke o odabiru od strane Državne komisije nije okolnost temeljem koje se može izvesti zaključak da bi dokumentacija o nabavi, odnosno tehničke specifikacije (troškovnik) trebale biti drugačije, stoji o obrazloženju.

Sada su pretjerali: Banovina zbog kaosa na Kili ljuta na 'Point'; 'Ovo ozbiljno narušava mogućnosti daljnje suradnje'

Žalitelj je također naveo da je iz odluke o poništenju vidljivo da naručitelj (Grad Split, op.a.) namjerava pokrenuti novi postupak za isti ili sličan predmet nabave, no da u odluci ne navodi rok u kojem će to učiniti, što je obvezan sadržaj odluke, pa smatra odluku manjkavom i nezakonitom i iz tog razloga.

Grad Split kao naručitelj u odgovoru na žalbu u bitnom navodi da odluka o poništenju sadrži sve elemente, a datum pokretanje novog postupka nema jer nije poznat.

- Smatra da se radi o novim okolnostima za koje naručitelj nije mogao znati, a koje proizlaze iz žalbi, rješenja Države komisije i očitovanja projektanata. Ističe da se otvorilo sasvim novo područje po kojem je jedna svjetiljka zbog svojih specifičnosti opisa i tumačenja, ugrozila cijelu prometnicu. Smatra da je jedini odgovoran i uspješan način nastale situacije okončanje postupka poništenje postupka, stoji u obrazloženju.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, stanovnici Kile i Mejaša neće tako skoro ugledati novu prometnicu ispred svojih domova.

#KILA#NINO VELA#PRISTUPNA CESTA# POINT#STANARI KILE#DRŽAVNA KOMISIJA ZA KONTROLU POSTUPAKA JAVNE NABAV

Izdvojeno

05. srpanj 2020 05:43