StoryEditor
Splitkasne ove godine

Ni najstariji zaposlenici ne pamte ovakvo nešto: zapele božićnice u Gradu i Županiji, pitali smo ih što se događa

Piše Andrea Topić
12. prosinca 2019. - 10:52

Unatoč visokom datumu, dio zaposlenika gradskih firmi još uvijek nije siguran što će biti s božićnicama, a Županija je donijela odluku da ne zna. Zato smo kontaktirali rukovoditelje javnih tvrtki. Od Marka Bartulića, direktora “Split-Parkinga” doznajemo da “odluka o božićnicama još nije donesena”.

– Ipak, sukladno odredbama kolektivnog ugovora, određeno je kako zaposlenici “Split-Parkinga” imaju pravo na najmanje 1000 kuna neto božićnice. Dar za djecu za naše zaposlenike je već isplaćen i iznosi 600 kuna neto za svako dijete do 15 godina starosti, što je također određeno kolektivnim ugovorom – poručuje Bartulić. Darove za djecu daju i sve druge firme, bez iznimke, po istim kriterijima.

Ali, iz Javne ustanove “Sportski objekti” kažu da su darovi za djecu kasnili u odnosu na prijašnje godine te da im predstavnici Grada Splita, još ne javljaju “ništa oko božićnica”.

– Ne znamo što će biti. Grad je u petak isplatio darove za djecu, do sad je bilo prije Svetoga Nikole, a evo za božićnice još ne možemo ništa reći – doznajemo iz uprave.

Najmlađima pokloni ne kasne

Iz “Prometa”, od direktora Miroslava Delića saznajemo da su njihovi darovi za djecu isplaćeni baš na Svetog Nikolu, a oko božićnice nisu sigurni.

– Isplata tzv. božićnice predviđena je čl. 76 Kolektivnog ugovora u iznosu do 2500 kuna, ali posljednjih desetak godina, radi poslovanja s gubicima, nije isplaćivana kako je predviđeno te su zaposlenici najavljivali i sudske tužbe. Kako ćemo ovu godinu, nakon dugo vremena, završiti s pozitivnim poslovanjem te kako smo tijekom godine ostvarili značajne uštede na rashodovnoj strani našeg proračuna, nastojat ćemo poštivati odredbe ugovora te zaposlenicima isplatiti navedeno – obrazlaže Delić.

Ni u Županiji nije bolja situacija.

Iz Rere, županijske javne ustanove za razvoj, doznajemo da je pitanje dara za djecu riješeno, no “što se tiče božićnice, nemaju nikakvih saznanja”.

– Hoće li je biti i koliko će iznositi, to ovisi o odluci Županije splitsko-dalmatinske – čujemo od Manuele Zebić. Iz kabineta župana Blaženka Bobana doznajemo da je tome tako zato što se još nisu sami sa sobom dogovorili.

– Dar za djecu određen je u visini od 600 kuna, a po pitanju božićnica koje bi se eventualno isplatile zaposlenicima Splitsko-dalmatinske županije još uvijek nije donesena nikakva odluka – odgovaraju kratko.

Ali, ima i onih koji su već pošteno odriješili kesu.

– Ovogodišnja božićnica je 2000 kuna neoporezivo – odgovara Ilija Šundov, referent za javnu nabavu u “Čistoći”.

Od tvrtke “Splitska obala” doznajemo da su njihovi zaposlenici također dobili dar za dijete, a dobit će i “dar u vrijednosti 600 kuna”, što bi zapravo trebao biti bon u trgovini. Pitali smo za detalje, ali nisu nam htjeli reći. Kontaktirali smo s Mateom Koceić Boraskom:

– Poslodavcima je omogućeno davanje darova u naravi u iznosu od 600 kuna po pojedinom radniku, stoga je tvrtka odlučila za Božić na ovaj način darovati svoje radnike – poručuje službenica, koja nam čak ni nakon tri potpitanja nije uspjela precizirati o kakvom se bonu radi.

“Spalatum D.M.C.”, tvrtka koja je 2017. godine bila predmet sprdnje s astronomskim božićnicama od 2500 kuna, a koje su kritizirali i vlast i oporba, odustali su od takvih ideja.

Spalatum D.M.C. – 0 kuna

– Ni ove godine, kao ni prethodne, nismo imali u planu poslovanja nikakve dodatke na plaću, a nisu predviđeni ni sljedeće godine – poručuje direktor Ante Šunjić.

Zaposlenicima “Lovrinca” isplaćeno je 600 kuna dara u naravi i dar za najmlađe, a jednako tako su prošli i radnici “Vodovoda i kanalizacije”.

#GRAD SPLIT# ŽUPANIJA SPLITSKO-DALMATISNKA# BOžIćNICA# DAROVI ZA DJECU

Izdvojeno