StoryEditorOCM
SplitMINI PROSVJED

Buna stanovnika Mejaša zbog blokiranog puta: ‘Drže nas za građane trećeg reda‘, na teren stigao i voditelj gradilišta

Piše frano kiso
18. ožujka 2024. - 09:16

Desetak građana se spontano okupilo u ponedjeljak ujutro iza crkve sv. Liberana na Mejašima u blizini gradilišta investitora "Manas" gdje niče novi stambeni kompleks. Razlog spontanog okupljanja je nezadovoljstvo koje tinja još od petka kada su uočili postavljene ivičnjake koji su ih u potpunosti odsjekli od ostatka svijeta!

Dok se nalazimo na terenu, radovi napreduju bez obzira na prisutnost nezadovoljnih građana.

image

Stanari nezadovoljni radovima na Mejašima

Frano Kiso

Na terenu je i predsjednik GK Mejaši Toni Piplica koji apelira da se konačno pojavi netko iz gradske uprave.

- Za ovo sam saznao u petak kada su me zvali stanovnici i jutros se dogodio taj mini prosvjed građana koji ako se ne udovolji njihovim molbama može biti i veći. Navodno je komunalno redarstvo reklo poslati nekoga, ali još uvijek čekamo. Stanari su ovdje imali put za dolazak do svojih kuća koji su sada izgubili. Proteklih godinu dana se na ovom gradilištu događa prava kalvarija i narušavanje postojeće infrastrukture. Imali smo fotografije razrušenog asfalta, u kuću se zabio mravičnjak, a prije pola godine smo imali situaciju da su na jedan cijeli dan blokirali postojeću prometnicu i da je nekome trebala pomoć hitne službe ne bi mogle pristupiti.

image

Predsjednik Gradskog kotara Mejaši Toni Piplica

Nikola Vilić/Cropix

- Nama u ovom trenutku treba podrška servisa građana, a to je gradska uprava. Oni se u nekim situacijama vežu za stabla, a sada kada stanovnici grada imaju neki problem nažalost nema nikog - rekao je Piplica.

Nezadovoljni građani imaju dva zahtjeva. Prvi je da se postavljeni ivičnjaci pomaknu za izlaz iz novih zgrada i da se umjesto njih napravi pješački prijelaz te da se njihov put spoji s novom pristupnom cestom. Drugi zahtjev je da se obnovi njihov put koji je uništen teškom mehanizacijom za izgradnju novih zgrada.

Među nezadovoljnim građanima je i Ivica Perković, stanar ulice Mejaši II.

- Ovaj put koristimo više od 25 godina, a u petak navečer iza 19 sati došao mi je susjed i upozorio što se događa. Nas se degradira. Napravljen je zamjenski puteljak preko privatne parcele, ali nije adekvatan - rekao nam je Perković.

image

Improvizirani put preko privatne parcele

Frano Kiso

Sat vremena kasnije konačno se pojavio netko od odgovornih i pokušao objasniti građanima da je jednostavno takav projekt, ali da će ipak napraviti neke preinake.

- Iscrtat će se pješački prijelaz preko nogostupa te će s obje strane biti asfalt. I meni je osobni bilo glupo da se stavljaju opločnjaci ako će preko njih prelaziti automobili, no takav je projekt - kazao je Luka Pavičić, voditelj gradilišta ispred izvođača "Cestara".

image

Predstavnik "Cestara" Luka Pavičić

Nikola Vilić/Cropix

Usput je obećao prosvjednicima da će radovi biti gotovi do kraja mjeseca, a u međuvremenu im preostaje koristiti improvizirani put preko privatne parcele.

- A što ako nam vlasnik odluči zatvoriti taj put? Ne daj Bože da je nekome nešto hitno, svi smo u blokadi. I dan danas nas drže za građane trećeg reda, to je sramotno - gunđali su nezadovoljno građani koji su usput napomenuli da nisu dobili nikakvu obavijesti o svemu ovome i da im je totalno uništen blokirani put na čiji je račun sve izgrađeno.

- dTo trebate dogovoriti s Gradom, distancirao se voditelj gradilišta od optužbi. 

image

Novi pločnik koji blokira put

 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:58