StoryEditor
SplitZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Nestvaran prizor na Poljičkoj: stotine žena satima strpljivo stoji u redu ispred 'Auto Hrvatske' i čeka besplatno testiranje tumorskog markera...; 'Ne treba uputnica, šteta ne iskoristiti priliku'

Piše D.B.
23. listopada 2019. - 17:52

Pogledajte ovu ogromnu gužvu preko puta splitskog KBC-a Split! Stotine žena svih generacija strpljivo stoji u redu i čeka. Na prvu smo pomislili da se otvara još jedna trgovina odjećom ili da je u pitanju neka rasprodaja, ali nitko ne izlazi s vrećicama... O čemu je riječ? 

- Besplatno rade testove na markere raka dojke, šteta je ne iskoristiti priliku. A ne treba ni uputnica, ni upisivanje- odgovaraju žene dok satima strpljivo čekaju ispred Poliklinike LabPlus, smještene u zgradi Autohrvatske, na adresi Dubrovačka 1.

Ovaj red ispred privatnog laboratorija dokaz je da je u nas svijest o važnosti preventivnih pregleda i važnosti ranog otkrivanja bolesti ipak veća i da sve one kampanje itekako imaju smisla, ali i da ovakvih akcija nedostaje u javnozdravstvenim ustanovama.

O čemu se radi? U sklopu međunarodne akcije obilježavanja borbe protiv raka dojke i mjeseca ženskog zdravlja, Poliklinika LabPlus Split, tijekom listopada, utorkom i srijedom, organizira besplatnog testiranje tumorskog markera CA 15-3. 

Ističu kako je rana dijagnoza od presudne je važnosti jer je u 90 posto slučajeva tumor izlječiv ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi, a povišene vrijednosti CA 15-3 markera, osim što ukazuju na rak dojke, mogu govoriti i o zloćudnoj bolesti pluća, jajnika, endometrija, mokraćnog mjehura i probavnog trakta.

I sami su, kažu, iznenađeni koliko se žena odazvalo ovoj njihovoj akciji. Očekivali su da će im doći dvjestotinjak ljudi, a došlo je nekoliko puta više.

- Iznenadio nas je ovoliki interes, ali želim napomenuti kako ovaj pregled, bez obzira kakav nalaz bio, nikako ne znači da žene ne moraju otići na ultrazvuk ili mamografiju -istaknula je Zorana Todorić iz LabPlusa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. studeni 2020 23:52