StoryEditor
SplitĐir po gradu

Nema ulice u centru Splita u kojoj se nešto ne radi: Bosanska će biti kao što je bila, ali sudbina 'Morpurga' je upitna

Piše Tihana Marović
22. ožujka 2019. - 00:39

Gotovo nema ulice u centru grada u kojoj se nešto ne kopa, gradi, premješta ili uređuje, a kada su u utorak ujutro počeli radovi na dnu Bosanske ulice, odnosno vrhu Pjace, stanari centra odmah su nam dojavili kako bi se uvjerili da u pitanju nisu nezakonite radnje...

Srećom, ovaj put samo se spajala struja, a kameni blokovi bit će, kako su pažljivo skinuti, i pažljivo vraćeni, uputili su nas dobro raspoloženi radnici. Kako bi butige nesmetano nastavile s radom, omogućen je prilaz svakoj prodavaonici.

Nažalost, prostor nekadašnje knjižare "Morpurgo" još uvijek je zatvoren i prazan. Uporni građani ne odustaju, pa su ulazna vrata oblijepili letcima novinskih članaka u kojima se vlasnik kune kako će knjižara svakako biti otvorena.

Od toga je prošla gotovo godina i pol, a pomaka nema. Sve glasnije se govori kako je ta pozicija, iako zaštićena, idealna za restoran, ima i maleni dvor na korištenje s istočne strane.

– Evo, u gradu se nema di libar kupit, do tu smo došli – pozdravlja nas umirovljenica, poznata splitska knjižničarka.

Misli nam čita i mladi getanin u prolazu, poručuje kako će se stanari centra boriti za očuvanje Morpurgove knjižare, jedne od najstarijih u Europi koja je kontinuirano radila u istom prostoru. Baština je to kojom se malo tko može pohvaliti.

#SPLIT

Izdvojeno

05. srpanj 2020 12:33