StoryEditorOCM
SplitNIJE SVIMA ‘SJELO‘

Nekome se nije svidio novi režim parkiranja ispred Sveučilišne knjižnice pa je slomio postavljenu rampu! Iz splitskog Sveučilišta pojašnjavaju tko sve ima pravo koristiti parking

Piše Ana Franić
10. listopada 2022. - 20:02

Ulazna rampa na parkiralištu ispred Sveučilišne knjižnice na Kampusu, koja je postavljena početkom rujna, u ponedjeljak ujutro bila je izvan funkcije. Razlog – netko ju je slomio, pa je onda podignuta i izlazna rampa.

Podsjetimo, početkom rujna studenti su se neugodno iznenadili kada ih je dočekala spuštena rampa na parkiralištu koje su redovito koristili. Iznenadili su se sigurno i stanari okolnih zgrada jer spomenuto parkiralište više nisu mogli koristiti, a svi znamo koliko je teško pronaći mjesto za limenog ljubimca.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sa Sveučilišta u Splitu su nam početkom rujna objasnili da su na Kampusu odlučili urediti sve površine u svom vlasništvu i njima funkcionalno upravljati. Istaknuli su da je među korisnicima parkinga bilo najviše stanara te da su zbog toga zaposlenici, ali i korisnici Sveučilišne knjižnice najčešće ostajali bez mogućnosti parkiranja.

Žale se studenti

– Nemali broj puta Sveučilište je moralo organizirati čišćenje parkirališta i zelenih površina te odvoz odbačenih automobila izvan voznog pogona. Sveučilište u Splitu pronašlo je efikasno rješenje kako bi korisnici Sveučilišne knjižnice imali slobodan pristup na parkiralište te će ono po ocrtavanju parkirališnog prostora, kroz nekoliko dana, biti i predstavljeno – najavili su u rujnu sa Sveučilišta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Splitski studenti zbog nemogućnosti korištenja parkirališta već nekoliko puta su nam se žalili.

– Na parkiralištu ispod Sveučilišne knjižnice je postavljena rampa i znak koji kaže “samo za zaposlenike knjižnice”. Na internetu nema nikakvih informacija o tome. Priupitao sam zaštitara i on je rekao da je to samo za zaposlenike, zasad.

Nije znao što to zasad znači ni hoće li se uopće išta promijeniti. Parkiralište je popunjeno možda 10 posto, a na ostalima su ogromne gužve. Ovime mi se značajno pogoršala kvaliteta studiranja.

Nisam baš vješt vozač i bojim se da se o nekoga ne ogrebem pa dolazim pola sata ranije i idem u kafić – negodovao je prije nekoliko dana student kojeg zanima radi li se što po tom pitanju da se i njima, studentima, osigura parkirno mjesto.

image
Ante Čizmić/Cropix

Što se točno događa i o kojem efikasnom rješenju je riječ, ponovno smo pitali Sveučilište u Splitu. Istaknuli su da Sveučilište konstantno ulaže velike napore u uređenje sveučilišnog kampusa, odnosno svih površina u svom vlasništvu, što podrazumijeva njihovo održavanja, ali i funkcioniralo upravljanje.

Kontrolira se ulazak

– Što se tiče parkirališnog prostora ispred zgrade Rektorata i Sveučilišne knjižnice, kako je već poznato, Sveučilište je često moralo organizirati čišćenje, zajedno s okolnim zelenim površinama, kao i odvoz odloženih automobila izvan voznog pogona. Stoga se prije mjesec dana pristupilo uređenju ovog prostora i ocrtavanju parkirališnih mjesta, nakon čega je uveden kontrolirani sustav ulaska.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sustav je još uvijek u testnom razdoblju, no uskoro se očekuje njegovo stavljanje u punu funkciju te će parkiralište, uz zaposlenike Sveučilišta u Splitu, moći koristiti i korisnici Sveučilišne knjižnice, uključujući i studente koji dolaze učiti u knjižnicu (uz rezervaciju učenja) – objasnili su nam sa Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 14:48