StoryEditorOCM
Splitnije do nas‘

Sakrijte se u mišju rupu. Istražili smo zašto Split nema azil za životinje: ‘Ovo je tako kukavički, prave se mrtvi...‘

Piše Lucija Vujnović
23. listopada 2023. - 08:38

Splićani se već godinama pitaju kako je moguće da grad veličine Splita nema sklonište za životinje. Grad Split, koji s prigradskim naseljima ima više od 340.000 stanovnika, a Splitsko-dalmatinska županija je najgušće naseljena županija u Republici Hrvatskoj, sa 16 gradova i 39 općina. Usprkos tomu, u cijeloj županiji ne postoji nijedno sklonište za životinje.

Nakon što smo poslali upit službenicima u Banovini, odgovorili su kako još uvijek nema pomaka po pitanju otvaranja azila. 

– Nažalost, stanje je nepromijenjeno i nema novih informacija u odnosu na one objavljene u tekstu vaše kolegice Ane Franić iz 2021. godine. I dalje se čeka država i Općina Klis, a Grad Split spreman je za financiranje. Splitsko-dalmatinska županija, čija je također zakonska obveza realizirati azil na području županije, za sada se ne oglašava na ovu temu – poručili su prebacivši time lopticu na druge. 

image

Kočinje brdo iznad Klisa, gdje bi se trebao izgraditi azil za životinje

Duje Klarić/Cropix

Što je s azilom za životinje zanimalo je i nezavisnog gradskog vijećnika Damira Barbira koji je na 22. sjednici Gradskoj vijeća Grada Splita pitanje uputio gradonačelniku Splita Ivici Puljku

- Naši sugrađani već godinama upozoravaju na problem nedostatka skloništa za životinje, a i Zakon o zaštiti životinja propisuje kako jedinice lokalne samouprave moraju izgraditi navedena skloništa. Nijedna prethodna vlast nije ništa učinila po ovom pitanju iako se radi o civilizacijskom standardu. Zanima me, stoga, ima li pomaka u dogovorima s Općinom Klis oko realizacije azila, odnosno skloništa za životinje?

image

Damir Barbir

Privatni album

Na pitanje mu je odgovorio zamjenik gradonačelnika, Bojan Ivošević, koji je objasnio kako Općina Klis ne nudi nikakva rješenja i uopće ne odgovara na pitanja o predmetnom zemljištu na kojem je planiran azil. Dodao je i kako bi trebala intervenirati Županija, a da je zemljište i dijelom u vlasništvu RH pa bi se trebala uključiti i centralna vlast.

Ivošević je naglasio kako smatra da se radi o važnom pitanju, koje je bilo i jedno od njihovih predizbornih obećanja. A predizborna obećanja su, kako to nerijetko biva, odlična stvar u teoriji, no čini se da je malo drugačije u praksi. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Barbir je replicirao kako bi se, u tom slučaju, trebao postaviti jasan rok do kada se sve strane moraju očitovati, a da se u suprotnom ide na neko alternativno rješenje, jer se cijela priča već tri godine nije pomaknula s mrtve točke.

- Važno je da se svi uključimo aktivno u ovu priču i osobno ću se zauzeti da se konačno krene s realizacijom, ne samo zato što nas Zakon obvezuje već i zbog bazične empatije koju moramo pokazati, ako se želimo nazivati civiliziranim društvom – zaključio je Barbir.

O nepostojanju azila pisali smo početkom mjeseca, a Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik, istaknuo je kako je bilo dosta prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. 

- Prebacivati odgovornost na njih bezobrazno je i kukavički jer je vodstvo Općine Klis bilo izuzetno susretljivo i zainteresirano za to da ovaj projekt uspije. Nažalost, čelni ljudi Splita plivaju jedino u svađama i prozivkama, tako da nisam optimističan da će oni napraviti bilo što korisno po pitanju azila – tvrdi Zoričić. 

image
Ivana Nobilo/Cropix

– Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, oni su se takoder mogli angažirati i napravili azil bez Grada Splita, ali njihov je cilj da se prave mrtvi i da ih se ne spominje, a da im plaća uredno legne prvog u mjesecu - osudio je činjenicu da nema pomaka. 

Dok se vlast prepucava oko toga što će, tko će i kako će, Splićani će još tko-zna-koliko morati sami pomagati napušenim životinjama i svjedočiti tužnim pogledima gladnih ljubimaca koji nemaju svoj dom ni adekvatnu brigu. Jesen sa sobom donosi zahlađenje i učestale kiše stoga će ti prizori biti zasigurno još više emotivno iscrpljujući svim ljubiteljima životinja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 05:36