StoryEditor
Splitstiže videonadzor

Nedavno na Firulama uništene su dvije javne bicikle na postaji. Divljaci koji to rade ubuduće će se moći nasmijati i kamerama ‘Split parkinga‘

29. ožujka 2021. - 17:35

Dok korisnici sustava javnih bicikala razmišljaju o tome hoće li ih biti dovoljno u proljeće i ljeto, kada su vremenski uvjeti idealni za korištenje takve vrste prijevoza, na adresu redakcije stižu nam fotografije uništenih i odbačenih bicikala.

Snimljene su u prošlu subotu, na zelenoj površini pokraj parkirališta bolnice Firule. Na njima su prikazane posljedice jednog od, na sreću, rijetkih i izdvojenih incidenata – oštećenja dvaju klasičnih bicikala.

Kako doznajemo iz tvrtke "Split parking", polomljeni bicikli bili su uredno odjavljeni i zaključani integriranim bravama na postaji koja je smještena iznad mjesta na kojem su fotografirani.

image
Uništeni i odbačeni bicikli na Firulama 
Split Parking

– Oštećeni su tako da ih je nepoznata osoba (ili više njih) bacila s prostora postaje, preko zaštitne ograde i s visine od nekoliko metara. Bicikli su prilikom pada pretrpjeli značajna oštećenja te nisu pogodni za daljnju upotrebu – potvrdio je Marko Bartulić, direktor "Split parkinga". Od srpnja 2019. uništena su četiri bicikla, uključujući dva prošli vikend, dok je jedan ukraden.

– Za predmetne slučajeve podnesene su kaznene prijave protiv (ne)poznatih počinitelja, kao i za ostale slučajeve značajnog oštećenja imovine "Split parkinga" od strane počinitelja, koji mogu i ne moraju biti korisnici sustava – kazali su iz te gradske tvrtke.

image
Marko Bartulić i gradonačelnik Andro Krsrtulović Opara na primopredaji zadnjeg kontigrenta bicikli 
Ante Čizmić/Cropix

Šteta koja nastane uništenjem električnog bicikla iznosi 25.000, a klasičnog 4500 kuna. Druga oštećenja, koja najčešće nastaju nemarnim korištenjem, vožnjom neprilagođenom uvjetima prostora na kojem se vozi, naplaćuju se sukladno cjeniku kazni koji je objavljen na stranicama Nextbikea.

– S obzirom na to da je od puštanja u promet sustava javnih bicikala u Splitu (srpanj 2019.) do danas ostvareno više od 135.000 najmova, a ovakvi incidenti ipak nisu pravilo, nego izdvojen i izniman slučaj, razmjeri nisu zabrinjavajući, ali ne možemo ih smatrati beznačajnima.

Također, ovakvi izdvojeni incidenti nemaju uvijek istu posljedicu. Nekad je bicikl oštećen u potpunosti, a nekad uz servisersku intervenciju bude brzo vraćen u funkciju – napomenuo je direktor "Split parkinga".

image
Marko Bartulić 
Paun Paunović/Cropix

Na pitanje mogu li se uopće pronaći vandali koji uništavaju bicikle budući da su poznati zadnji korisnici, odgovaraju da situacija nije jednostavna u smislu da odgovornost za nastalu štetu mogu pridružiti korisniku koji je ostvario zadnji najam prije nego je šteta zamijećena.

– Ponekad su uredno odjavljeni bicikli na postaji meta divljačkog ponašanja besposlenih prolaznika, kao u slučaju proteklog vikenda. "Split parking" je početkom ovog mjeseca pokrenuo proces ugradnje videonadzora na svim postajama, što će uvelike biti od koristi prigodom utvrđivanja činjeničnog stanja i olakšati policiji u procesu pronalaženja počinitelja – upozorili su iz te gradske tvrtke.

Kako bi se doskočilo ovom problemu, direktor Marko Bartulić smatra da je najvažnije osvijestiti sve građane, prvenstveno korisnike, da savjesno i odgovorno koriste sustav, da imaju na umu da je sustav namijenjen upravo njima, da je javan. Ističe i potrebu za pažnjom prilikom vožnje bicikala, imajući na umu svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.

– Također, važno nam je korisnicima uputiti apel da prate upute u aplikaciji, da se upoznaju s Općim uvjetima korištenja i da prijave teškoće na koje naiđu. Prijava problema, a prvenstveno kvarova, značajna je jer omogućava pravodobnu reakciju servisera kako bi bicikl bio izdvojen iz prometa, pregledan i problem saniran. Još je važnije da se neispravan bicikl ne vozi, kako sigurnost korisnika ne bi bila ugrožena i kako ne bi nastala veća šteta – poručio je direktor "Split parkinga".

‘Ne ostavljajte smeće uz postaje za bicikle!‘


Osim problema vandalizma, pojavljuje se estetski, ali i funkcionalni problem na postajama javnih bicikala, u čijoj su neposrednoj blizini smješteni kontejneri za otpad.

– Neodgovorni građani, mimo propisa i kulture, tu redovito odlažu i glomazni otpad, ne obazirući se na istaknut znak zabrane odlaganja otpada.
"Čistoća" uklanja otpad, koji se redovito ponovno nagomila, ali bez zajedničkog djelovanja i ostalih gradskih službi te gradskog kotara, teško da će se išta promijeniti nabolje u svijesti građana – napomenuo je Bartulić.

Osim što se takvim ponašanjem neodgovornog dijela građana onemogućava korisnike da parkiraju bicikle u stalke ili ih skinu sa stalaka, nevjerojatno je i da se još uvijek ljudima treba napominjati kako se odvoz glomaznog otpada unaprijed treba dogovoriti s "Čistoćom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:14