StoryEditor
Splitgradska rubrika analizira najveće probleme mlađih sugrađana, iznesenE nedavno na međunarodnom danu mladih

‘Ne možemo nać posal, a navečer nemamo di izać’

Piše PSD.
15. kolovoza 2010. - 00:16

Iako se uz mlade Splićane, uglavnom opravdano, veže epitet inertnih, pa čak i lijenih, akcija Obiteljskog centra i Grada Splita uvjerila nas je u suprotno. Naime, kada su dobili priliku javno izraziti sve probleme koji ih tište, mladima nije ni 15 metara duga cerada bila dovoljna da iznesu sve sugestije, ali i zamjerke.

Top pet najvećih problema koji smetaju mladima u gradu su: nedostatak poduzetničkih inicijativa, mali broj mjesta za izlaske uz nikad dovršenu priču o Domu mladeži. Nadalje, na popisu su se našli i studentski problemi, manjak smještajnih kapaciteta te zatvorena menza u centru grada.

Zatvorena menza u centru

Studenti su još uvijek zakinuti za 130 ležajeva, koliko ih je bilo u starome domu na Spinutu, pa tako na 24 tisuće sveučilištaraca ima samo 600 postelja. Prema riječima Ivana Pavića, rektora, do kraja godine očekuje se još 600 ležajeva. - Očekujemo da bi početkom sljedeće kalendarske godine moglo početi s useljavanjem s obzirom na to da je rok izvršenja radova preciziran ugovornom obvezom.

Dom se nalazi unutar studentskog kampusa te će značajno povećati komfor studentima. Preko 60 posto fakulteta nalazi se u kampusu, gdje će biti i restoran kapaciteta dva milijuna obroka godišnje, a u domu su predviđeni i apartmani za invalidne osobe, koji su potpuno prilagođeni.

Važno je napomenuti da studente očekuje i velika sportska dvorana, prvi objekt takve vrste u vlasništvu Grada - obećava Pavić, a bolji dani konačno bi trebali doći i za popularni “Indeks”, menzu u centru grada. - Budući da nam određeni broj studenata ostaje u centru grada, u privatnom smještaju, zadatak je tu kuhinju osposobiti što prije, a nadamo se do kraja godine.

Imamo određenih prijepora s bivšim vlasnicima, ali riješit ćemo problem - optimističan je Pavić. Nakon završenog fakulteta velik broj mladih ne može naći posao, a što u tom pogledu čini Grad?

- U svrhu jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika Grad Split je osmislio program poticanja malog i srednjeg poduzetništva te je u tu svrhu izrađen Pravilnik i objavljen natječaj kojim se dodjeljuju potpore za: nabavu opreme ili dijelova opreme, alata i zaštitnih sredstava (ne uključuje prijevozna sredstava), obrtna sredstva u funkciji realizacije poduzetničkog projekta (80% repromaterijal, 20% ostalo), uređenje poslovnih prostora, obogaćivanje turističke ponude uvođenjem novih proizvoda i usluga.

Potpore

Ukupan iznos sredstava za realizaciju naprijed navedenih potpora iznosi milijun i 230 tisuća kuna - ističe Željka Kerum, pročelnica Službe za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, napominjući kako je Split dobio i Microsoftov inovacijski centar.

piše jure jerić

Kad će studij psihologije?

Jedan od upita mladih odnosio se na studij psihologije s obzirom na to da je već godinama među najpopularnijim odabirima maturanata, a u Splitu ga se ne može studirati.

- Senat je odobrio diplomski studij psihologije koji počinje u akademskoj godini 2011./2012., a izvršavat će se na Filozofskom fakultetu. Imamo dovoljan broj srodnih preddiplomskih studija tako da smo zaključili da je dvogodišnja psihologija sasvim dovoljna za trenutne potrebe - kaže Pavić.

Okrugli stol o propustima

Zanimljivu inicijativu povodom Međunarodne godine mladih pokrenuli su u županijskom Obiteljskom centru. Sretna Roguljić, sociologinja, analizirala je, naime, više od 140 zabilješki te ih podijelila u ukupno četiri kategorije: egzistencijalne, osobne, društveno angažirane i gradske.

S obzirom na rezultate analize, u rujnu će se organizirati okrugli stol na kojemu će se detaljno raspravljati o najvećim zamjerkama i propustima.

Poticaj deficitarnim strukama

Željka Kerum posebno ističe projekt ‘Nagrade najboljim učenicima strukovnih škola na području grada Splita’, u sklopu kojega će se poticati deficitarna obrtnička zanimanja u proizvodnom zanatstvu, građevinarstvu, metalskoj i elektrostruci na tržištu rada. Za školsku godinu 2009./2010. predviđene su ukupno 62 nagrade za učenike drugih i trećih razreda strukovnih škola, utvrđene Pravilnikom u visini od 1600 kuna po učeniku, a natječaj je otvoren do 1. rujna.

Dom mladeži privesti svrsi

Mladima uvijek nedostaje sadržaja, ali priča o Domu mladeži je bez presedana.

- U proteklih šest godina za kapitalna ulaganja Doma mladih ukupno je uloženo 15 milijuna kuna. S obzirom na financijsku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo ove godine izdvojeno je gotovo pola milijuna za troškove održavanja.

Apsolutno se nadamo pored vlastitih sredstava i dobivanju financijske potpore europskih fondova, što bi nam umnogome pomoglo da privedemo objekt svrsi budući da svako inzistiranje i rad na što kvalitetnijim i brojnijim programima u kulturi grada ima važnost za mlade - zaključuje Maja Munivrana, pročelnica za kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 02:25