StoryEditorOCM
Split50 MILIJUNA EURA

Nastavak pozitivnih priča iz Lučke uprave Split, luka Stinice dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

Piše PSD.
9. ožujka 2024. - 07:00

Zahvat obuhvaća proširenje luke s izgradnjom nove infrastrukture u morskom dijelu, uključujući sedam vezova i šest trajektnih rampi za trajekte, smještenih na predjelima Pijat i Stinice. Također, planirano je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem bolje protočnosti i povećanja sigurnosti u luci.

Projekt luke Stinice predstavlja značajno poboljšanje prometne infrastrukture i optimizaciju protoka tereta i putnika u Splitu.

Vrijednost projekta je 50 milijuna eura i označen je kao najveći projekt u povijesti luke, a njegov cilj je rasteretiti gradsku luku tijekom ljetnih mjeseci, posebno od teretnog prometa. Važnost projekta prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske koja ga je odabrala za strateški projekt, a nakon izdane pravomoćne građevinske dozvole, očekuje se odobrenje EU sredstava.

Zahvat obuhvaća proširenje luke s izgradnjom nove infrastrukture u morskom dijelu, uključujući sedam vezova i šest trajektnih rampi za trajekte, smještenih na predjelima Pijat i Stinice. Također, planirano je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem bolje protočnosti i povećanja sigurnosti u luci, što uključuje studiju sigurnosti plovidbe za cijelo splitsko područje. Osim tog ključnog projekta, Lučka uprava Split intenzivno radi na nizu drugih projekata koji će značajno doprinijeti razvoju lučke infrastrukture i poboljšanju usluga.

Među planiranim projektima ističe se izgradnja novog međunarodnog putničkog terminala, čija se vrijednost procjenjuje na 17 milijuna eura, s očekivanim završetkom radova do sezone 2025. godine. Sufinancira se EU sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, u tijeku su pripreme za projekt rekonstrukcije i dogradnje Gata svetog Petra vrijednosti 30,5 milijuna eura. Sve ove investicije dio su šire strategije Lučke uprave Split usmjerene na modernizaciju i proširenje lučkih kapaciteta, što će Split učiniti još konkurentnijim lučkim centrom na međunarodnoj razini.

Kontinuirana ulaganja u lučku infrastrukturu ne samo da poboljšavaju operativnu efikasnost i sigurnost u luci, već i doprinose gospodarskom razvoju cijele regije, potičući turizam, trgovinu i transport.

Sadržaj nastao u suradnji s Lučkom upravom Split

image

SaŠa BuriĆ/Cropix

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:28