StoryEditorOCM
Splittlak i šećer

Našim je sugrađanima iskontrolirana razina šećera u krvi i izmjeren im tlak: Jedan je savjet - treba jest zdravo cili život

Piše Antea Burazin Snimio Nikola Vilić/Cropix
29. rujna 2022. - 18:38

Na svjetski Dan srca, malo iza 9.30 naši sugrađani treće životne dobi poredali su se u kolonu na dnu Marmontove ulice i strpljivo čekali svoj red.

Na besplatno mjerenje krvnoga tlaka, šećera u krvi, visine i težine te određivanje indeksa tjelesne mase koje je tim povodom organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i Patronažna služba Doma zdravlja.

image

Marko Ćaleta

Nikola Vilic/Cropix

Strpljivo je svoj red čekao i dočekao 89-godišnji Marko Ćaleta koji se savjesnije počeo brinuti o svom zdravlju tek ove godine.

– Evo, ma najbolje je da sami vidite rezultate – pokazuje nam barba Marko svoj nalaz za koji kaže da je ko u male bebe.

– I više je nego dobar nalaz. Imam vam jedino problem s cirkulacijom krvi i impulsima, a drugo je sve dobro. Nemam ozbiljnijih zdravstvenih problema. Slabo sam išao na preventivne preglede, tek sam ove godine počeo ić jer mi se poremetio tlak, krv i impulsi. Prije nekoliko godina nema šanse da bi vam ja izvadio krv. Sad pazim i na prehranu jer mi se lijekovi ne slažu sa svakakvom hranom, a prije sam jeo sve – veli Marko, koji je sve češći posjetitelj splitske bolnice otkako su mu otkriveni navedeni zdravstveni problemi.

– A čekam u redu za pregled po pet, šest sati, ovisi kako-kad. Prvo jedno snimanje završi, onda čekaj nalaze, pa drugo, treće, četvrto snimanje i tako… – sliježe ramenima Marko.

image

Radoje
 

Nikola Vilic/Cropix

Da godine nisu nikakvo opravdanje za prestanak bavljenja fizičkim aktivnostima svjedoči nam 72-godišnji Radoje koji je biciklom svratio do štanda po besplatan preventivni pregled.

– Idem vam ja jedanput godišnje kod svoje doktorice napravit sistematski i dođem ponekad na ovakve akcije. Ovo sam slučajno prolazio biciklom pa svratio. Moj vam je savjet jest zdravo cili život. Aktivan sam, ma hiperaktivan. Po moru sam cilo vrime i sve obilazim biciklom, a svaku večer jedem zelje, uz još nešto. Općenito zdrava spiza s puno ribe i malo masnoće. E i puno kolača, to je jedino što nije zdravo, ali mi ne smeta – kapom i šakom dijeli nam savjete ovaj raspoloženi umirovljenik.

image

Dr. Majda Gotovac
 

Nikola Vilic/Cropix

Moto ovogodišnje zdravstvene akcije je “Koristi srce za svako srce”, a na što sve njome nastoje upozoriti pojasnila nam je Majda Gotovac, specijalist epidemiologije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Želimo ukazati na neke čimbenike koji dovode do kardiovaskularnih bolesti, uz one koji su nam već poznati, primjerice, kao visoki tlak, povišeni kolesterol i povišen šećer u krvi, pušenje, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost. Ove godine stavljamo naglasak na stres i zagađenje zraka kao čimbenike koji mogu dovesti do određenih oboljenja. Pozivamo sve građane da nam se pridruže te barem jednom godišnje kontroliraju tlak i šećer, ako inače nemaju problema s tim. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti – uputila je epidemiologinja Gotovac svima nama važan apel.

image

Vjeroška Glavina

Nikola Vilic/Cropix

Vjeroška Glavina, 71-godišnja fina gospođa, ostala je iznenađena rezultatima nalaza.

– Doznala sam da imam tlak, a kad sam vidila koliki je… Javit ću se svojoj liječnici. Došla sam na akciju jer mi je suprug prije nekoliko godina isto ovako otkrio da ima tlak. Što se tiče brige o zdravlju, hranimo se pretežito domaćim uzgojem, imamo svoje povrće. Prije korone bavila sam se i gimnastikom, a otkako je korona samo šetam – otvoreno nam zbori šjora Vjeroška.

image

Luka Čović

Nikola Vilic/Cropix

Kod Luke Čovića stanje je pod kontrolom, samo mu, veli nam, šećer malo “bježi”.

– Nemam baš neku posebnu prehranu ili tjelovježbu koje se držim, ali mnogo​ šetam​. Idem na preglede kod svoje liječnice, a idem i privatno na preglede za abdomen. A redovi čekanja u bolnici… Dašta nego su dugi. čekam po tri mjeseca na pregled, a tribam pregledat cijeli abdomen, jetru, tlak, šećer, srce, bubrege – priznaje nam 76-godišnji Luka.

image
Nikola Vilic/Cropix

Nedjeljka Dumešić, “zlatna” 77-godišnjakinja, također se odazvala ovoj besplatnoj zdravstvenoj akciji, mada, kaže nam, ne pazi na prehranu i ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću. Zašto – pitamo je?

– A tako… –​ odvraća nam i dodaje kako, na sreću, ipak nema nekih većih zdravstvenih problema.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 22:09