StoryEditor
SplitREPORTAŽA

Naši reporteri sa Splićanima u njihovom prvom slobodnom vikendu nakon više od dva mjeseca: Ni južina nam ne može zagorčat‘ espresso na slobodi

17. svibnja 2020. - 18:03
Ante Krešimir Klarić, Ante Roko Zemunik, Bartol Zemunik, Bruna Bašić, Tina Radanović, Rita Rudelić i Toma KlarićDuje Klarić/Hanza Media

Iza nas je prvi vikend otkako je na snagu stupila treća faza popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa, odnosno otkako su svoja vrata ponovno otvorili ugostiteljski objekti.

Uputili smo se prema centru Splita kako bismo provjerili kako Splićani provode najslobodnije nedjeljno jutro u dugo vremena - od sredine ožujka.

Čini se kako je većina pohrlila na Rivu gdje smo, unatoč južini, zatekli obitelji s djecom, studente, ali i priličan broj starijih građana.

Pjaca i Prokurative još uvijek nisu pretjerano živnule, a Peristil, koji bi inače u ovo vrijeme već vrvio turistima, dočekao nas je prazan. Budući da su i trgovine odnedavno nedjeljom zatvorene, u gradu nije bilo šušura, ali zato na Rivi nije nedostajalo dobre energije.

Da su Splićani jedva dočekali djelomičnu normalizaciju situacije, uglas nam potvrđuje najveselija ekipa koju smo zatekli na Rivi - Ante Krešimir Klarić, Ante Roko Zemunik, Bartul Zemunik, Toma Klarić, Bruna Bašić, Tina Radanović i Rita Rudelić.

- Bili smo na misi, a sad idemo popiti kavu. Želja je velika. Ovo je prvi vikend da je sve otvoreno zato smo i došli napraviti đir. Pije se turska kava već dva miseca, dozlogrdila nam je, mislimo da triba napokon popit espresso - kaže nam ova simpatična ekipa.

Južina im nije nimalo uništila planove.

- Natkrivena je bašta - kroz smijeh će.

Za stolovima kafića razgovor ne prestaje budući da se napokon i uživo trebaju pretresti svi događaji, a skupilo ih se poprilično tijekom protekla dva mjeseca.

- Iako smo radile normalno pa kod nas nije bilo nekih promjena, nismo se viđale kad je bila baš ona najgora situacija - kažu nam Adrijana, Josipa i Ela koje se tijekom pandemije koronavriusa nisu odmarale budući da rade u projektantskim uredima.

- Izgleda da je život naglo krenuo normalno - primjećuju ove 25-godišnjakinje.

Za stolom jednog od kafića susreli smo i našeg olimpijca, jedriličara Tončija Stipanovića s obitelji.

- Svi su sigurno jedva čekali izaći, stanje se je malo smirilo, ali koliko je ovo sve sigurno još je uvijek pitanje. Za koji tjedan ćemo sve znat. Nadam se da neće biti povećanja brojeva, ali vidit ćemo. Svi smo željni izaći, pogotovo kad navikneš biti vanka, kad treniraš i kad imaš dicu, pasa... Ja sam inače od jutra do mraka vanka tako da sam jedva čekao, ali treba i dalje biti oprezan. Probati dirati što manje stvari, prati ruke i nadati se da će sve biti dobro - kaže nam naš srebrni olimpijac.

Iako su se mnogi, vjerujemo, radovali prvom "slobodnom" vikendu, južina je poremetila planove onima koji su nedjeljno jutro željeli provesti na plažama. Ipak, za rekreaciju se svejedno našlo načina.

- Prijateljica i ja smo dugo planirale zajedničku šetnju i, evo, sad smo je odradile. Jedanaest kilometara brzog hoda i sad smo sjele na kavu da se nagradimo. Ovo nam je prva kava nakon korone - zadovoljno će Duška Perković.

Iako se ne može ne zamijetiti da je atmosfera na Rivi još uvijek daleko od one normalne, a dio ugostitelja procijenio je kako im se za sada ne isplati početi s radom, čini se da je većina građana zadovoljna smjerom u kojem se situacija razvija. Ipak, svjesni su da se ne treba pretjerano opustiti, a zanimljivo je i da se, sudeći prema jučerašnjim prizorima, naši stariji sugrađani najviše toga pridržavaju.

Pred jednim od kafića koji još uvijek nije započeo s radom, popričali smo tako s osamdesetpetogodišnjim Slavkom i godinu dana starijim Mojsijem.

- Još je rano za popuštanje, treba se još strogo pridržavati mjera - kaže nam šjor Slavko.

- Treba se držati na udaljenosti. Mi smo prijatelji, ali nema rukovanja poručuje ovaj dvojac i dodaje kako svake nedjelje zajedno idu napraviti đir Rivom ili Zapadnom obalom, ali masku - ne skidaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 16:51