StoryEditor
SplitLETE PONUDE

Jagma za štandovima na Pazaru: licitara se s iznosima oko 2.000 eura najma mjesečno, a zakupac najatraktivnijeg prostora isprsio je i više! A sve prati i bivši dogradonačelnik...

Piše Antea Burazin
4. svibnja 2022. - 09:21

Zagrijale su se glasnice rano jutros u kinu Karaman gdje je počelo licitiranje zakupnika za štandove na terenu pet, svježe betoniranom i uređenom dijelu Pazara. Za taj dio prostora zainteresirani su izmješteni prodavači iz Hrvojeve ulice. Na uređenom platou će se smjestiti 67 štandova, a prodavača iz Hrvojeve ima točno 67.

Neke cijene idu i do 2000 eura, a novi zakupac prostora broj 47 u sredini prema jugu, tik uz prolaz na Rivu, mjesečni najam za plaćat će vrtoglavih 16 tisuća kuna!

image
Joško Ponoš/Cropix

Nadmetanje za prostore na južnom terenu Pazara krenulo je s prvim prostorom pod brojem 67, smještenom na jugoistočnom dijelu, a 'otišao' je za 1600 kuna. Inače, početne cijene najma za manje prostore su 800 kuna, a za one veće 1600 kuna. 

Sljedeći prostor iznajmljen je za 800 kuna zakupcu s pločicom broj 15. I

Zahuktalo se pomalo oko prostora pod brojem 60. Početna cijena najma 1600 kuna, a otišao je za 3500 kuna.

Da se primijetiti da je licitacija za poslovne prostore održana u prosincu prošle gdine prošla mnogo mirnije, odnosno zakupci su tada dogovorno preuzeli svoja dotadašnja radna mjesta bez nadmetanja za tuđe prostore, dok je kod zakupaca iz Hrvojeve, obrnuta situacija. Licitira se za svaki prostor, odnosno više se zakupaca nadmeće za prostor nudeći cijene koje 'lete u nebo'.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pomama je nastala za prostorom broj 57, nadmetalo se iz sekunde u sekundu, a na kraju je otišao za 3700 kuna. Jednom od zakupaca koji je htio baš taj prostor zasmetala je "miješanje" drugih zakupaca te se u jednom navratu okrenut i naglas upitao "tko licitira za ovaj prostor, sretno mu".

Zagrijanu atmosferu dodatno je "užarlio" nadmetanje za Prostor broj 50, direktor "Parkova i nasadi" Siniša Gašparević kaže da je jedan od najatraktivnijih, položajem je u sredini terena. Konačna cijena postignuta za taj prostor je čak 8400 kuna.

Ispred dvorane gdje se održava licitacija uočili smo i bivšeg zamjenika gradonačelnika Bojan Ivoševića koji je očigledno došao kako bi popratio kako prolazi nadmetanje.

Nakon kratke pauze licitacija se nastavila.

Što je nadmetanje više odmicalo, to su cijene više rasle, pa su tako prostori dostizali cijene od 15 do 17 tisuća kuna. Najviša postignuta cijena je 17 600 kuna za prostor broj 15 koji se nalazi na krajnjem južnom dijelu terena 5, na mjestu gdje se Hrvojeva ulica križa s Rivom. 

- Cijene ide u nebo, šta reć... Nastavljamo dalje - rekao nam je jedan od zakupaca.

Budućim su zakupcima dodijeljene crvene i bijele kartice za nadmetanje, svatko je mogao preuzeti jednu od tih. Ako se netko javi za nadmetanje s crvenom karticom, tada je nadmetanje moguće samo s crvenim karticama. No, ako nema zainteresiranih s crvenim karticama onda se uključuju i oni s bijelim. Kako nam je rekao Gašparević, direktor "Parkova i nasadi" crvene su kartice nešto kao "joker kartice" koje imaju prednost nad bijelim, točnije crvene kartice u bilo kojem trenutku nadmetanja mogu preuzeti igru nad bijelim.

- Zadovoljan sam s cijenama i kako sve ide, ne želimo ipak da zakupci sada izdvajamo prevelike cifre i da to bude neodrživo. Ali ovo što smo sada vidjeli je bilo na razinu nekih velikih europskih aukcija - rekao nam je Gašparević.

image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 04:52