StoryEditor
SplitCIJENA SMEĆA

Nakon što je Marijana Puljak prijavila susjedu zbog nelegalnog odlaganja otpada, pitali smo komunalce koliko su kazni ispisali prošle godine. Brojka nas nije oduševila

Piše I.Bu.
28. siječnja 2022. - 10:40

Vijest da je saborska zastupnica Marijana Puljak prijavila susjedu čije je kartonske kutije zatekla pokraj zelenog otoka, umjesto da ih je odložila u kontejner za papir, nakon čega je žena zaradila i kaznu, potaknula je brojne rasprave.

Tako su se nadmudrivali oni koji pozdravljaju njezin postupak jer smatraju da je riječ o građanskoj dužnosti, s onima koji smatraju da je riječ o "drukerskom" potezu.

Nas je, pak, sve to ponukalo da priupitamo komunalnu službu Grada Splita koliko su kazni ispisali prošle godine za nepropisno odlaganje otpada. Pitali smo i koliko iznosi takva kazna, zanimalo nas je i koliko je "prijestupnika" kažnjeno na "licu mjesta", a koliko tek nakon prijave građana.

Prema podacima koje su nam dostavili, u 2021. godini komunalne službe su uklonile nešto više od 805 tona otpadnog građevinskog materijala s gradskih površina, a Grad po toni plaća 500 kuna za prijevoz i njegovo zbrinjavanje.

Prošle godine mijenjala se i Odluka o sprječavanju nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš na području Grada Splita.

Tako su oni koji su iskrcali škovace tamo gdje nisu smjeli do 18. rujna za svoja "nedjela" plaćali nešto manje u odnosu na novu odluku.

Kazna za fizičke osobe, prema staroj odluci, iznosila je od 500 do dvije tisuće kuna, za fizičke osobe-obrtnike ili one koji se bave drugim samostalnim djelatnostima iz džepa je valjalo izvaditi od tisuću do pet tisuća kuna.

Pravne osobe kažnjavane su iznosima od dvije do 15 tisuća kuna, a odgovorne osobe u pravnoj osobi od tisuću do dvije tisuće kuna.

Prema novoj odluci, fizičke osobe kažnjavaju se iznosom od deset do sto tisuća kuna, fizičke osobe-obrtnici jednako toliko, pravna osoba od 20.000 do 200 tisuća kuna, a odgovorne osobe u pravnoj osobi od 10.000 do sto tisuća kuna.

Prošle godine su, kažu iz Grada, ispisali 62 "mandatne kazne", a oni prekršitelji koji su svoje dugove podmirili u roku od tri dana, iz džepa su morali izvaditi pola iznosa propisane kazne. Koliku su ukupnu svotu od kazni uprihodili, iz njihovog odgovora nismo doznali.

- Omjer ispisanih kazni je 80 posto na mjestu počinjenja prekršaja te 20 posto iz prijava građana - poručili su te dodali da komunalno redarstvo kontinuirano nadzire lokacije na kojima se učestalo odlaže građevinski šut, kako samostalno, tako i u suradnji s MUP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 00:20