StoryEditorOCM
SplitFESTIVAL U KRAKOWU

Nakon pet godina pauze, splitski zbor ‘Brodosplit‘ opet na vrhu! Osvojili su zlato, razludili publiku... Poslušajte ih

Piše jasenka leskur
4. prosinca 2023. - 11:31

Još jedno zlato splitskog zbora Brodosplit! Ovaj put sa međunarodnog festivala adventskih i božićnih pjesama u Krakowu, gdje su se Splićani natjecali u kategoriji muških i ženskih zborova i - otpjevali za zlato.

Splitski pjevači ovu će turneju pamtiti kao "najsnježnjiju" u povijesti, budući da je od trenutka kada je njihov autobus stigao u Krakow počeo padati gusti snijeg i nije prestajao sljedeća dva dana. Tolika količina padavina iznenadila je i Krakovljane, zadovoljne što im je grad prvog nedjeljnog adventa izgledao poput božićne čarolije.

image
Zbor Brodosplit

Krakovski zborski festival odvijao se dvanaestu godinu za redom, a natjecalo se 17 zborova iz devet zemalja. Pored naših "škverana" u Krakow su doputovali zborovi iz Latvije, Češke, Mađarske, Islanda, Italije, Danske, Norveške i Poljske. Svaki se predstavio sa po četiri pjesme božićne tematike, bilo globalno popularnim ili manje poznatim napjevima.

image
Zbor Brodosplit

Splićani su za natjecanje pripremili dvije skladbe V. Sunka, te J. Gotovca i E. Whitacarea. Mimo natjecanja održali su koncert u crkvi sv. Katarine, a izvedbom pjesme "Preveliku radost navišćujem vama" izazvali su dug aplauz poljske publike.

Osvojenom zlatnom plaketom zadovoljan je dirigent i voditelj zbora, maestro Vlado Sunko.

- Zlato je znak da si visoka kategorija, uvijek je to veliki uspjeh. Za Brodosplit je ono sada značajno jer zadnjih pet godina nismo bili na natjecanjima.

image
Zbor Brodosplit

Epidemija korone nas je totalno izbacila iz stroja, a prije toga zbor je napustilo puno pjevača, posebno basova. Našli smo se u teškoj situaciji, kada jedva da smo održavali koncerte, a kamoli da razmišljamo o natjecanju! Uspjeli smo to nadoknaditi, doveli smo nove pjevače, naučili ih, vratili se u formu i krećemo naprijed.

Mladi pjevači doživjeli su novo iskustvo, razbili su strah od nastupa i doživjeli povrat emocija od publike. Prijem kod publike bio je iznad očekivanja. Uvijek prođemo dobro, ali sad su zaista "pali" na nas.

image
Zbor Brodosplit

Krasan je bio festival. Prvo, krasan je grad, njegove crkve, ljudi. A još se potrefio i taj snijeg, to je baš bilo ko iz bajke. Ne volim zimu ni putovanja, ali u Krakowu sam stvarno uživao - kaže maestro Sunko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:11