StoryEditor
SplitTRAŽI KONKRETNE MJERE

Nakon naše priče o centru ‘Juraj Bonači’ pravobraniteljica se obratila Ministarstvu: Nisu jedini kojima nedostaje zaposlenika, ovo je prilika da konačno nešto poduzmete

Piše SD
4. kolovoza 2022. - 22:03

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, reagirala je na članak objavljen u našem listu i na portalu o alarmantnom stanju u Centru “Juraj Bonači” kojemu kronično nedostaje stručnog osoblja, zaposleni padaju s nogu i imaju pravo samo na pet dana godišnjeg odmora.

Pravobraniteljica ističe kako splitski centar nije jedini koji ima nedostatak zaposlenika te da je ovo prilika da Ministarstvo socijalne skrbi konačno nešto poduzme. Evo kako ona vidi situaciju:

U spomenutom članku riječ je o kroničnom nedostatku medicinskog osoblja u COO “Juraj Bonači”, posebice u Odjelu za pružanje usluge smještaja osobama iz spektra autizma u dislociranoj jedinici ustanove na Firulama.

Nedostatak ljudskih kapaciteta u spomenutoj ustanovi, ali i drugim ustanovama socijalne skrbi na području čitave Hrvatske, već je duže vrijeme ozbiljan problem na koji kontinuirano upozoravamo i tražimo od resornog ministarstva poduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti kako bi se isti riješio. Manjak osoblja potreban za kvalitetno i održivo pružanje institucionalnih i izvaninstitucionalnih usluga u sustavu socijalne skrbi ne odnosi se samo na zaposlenike medicinske struke i njegovatelje već i na čitav niz drugih stručnjaka, kao što su edukacijski rehabilitatori, logopedi i radni terapeuti. Niti jedna od dosadašnjih reformi sustava socijalne skrbi nije se ozbiljno pozabavila ovim problemom zbog kojeg je strateški planirano proširenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga neprovedivo u praksi, a prava na socijalne usluge zagarantirana Zakonom o socijalnoj skrbi djeluju kao propisana forma bez stvarnog sadržaja.

 

image

Pravobraniteljica Anka Slonjšak

Nikola ViliĆ/Cropix

 

Snaga kvalitetnog sustava socijalne skrbi prvenstveno je u njegovim nositeljima – stručnjacima različitih profila koji su već duže vrijeme nedostatni na tržištu rada. Unatoč našim višegodišnjim upozorenjima i prijedlozima za usklađivanjem obrazovnog sustava s očiglednim potrebama za stručnim kadrom, ne zamjećujemo konkretne iskorake na ovom području. Postojeći problem, a što se i problematizira u spomenutom članku, u konačnici pogađa ne samo korisnike – djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, već i same zaposlenike koji preopterećeni i nezadovoljni uvjetima rada prvom prilikom napuštaju ionako oslabljen sustav.

Kronični nedostatak stručnjaka u ustanovama socijalne skrbi nije jučerašnji problem niti se može riješiti vatrogasnim mjerama.

Pozivamo nadležno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da poduzme aktivnosti kako bi riješilo ovaj problem i o tome obavijestilo javnost. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 09:18