StoryEditor
SplitI to smo dočekali

Nakon dvije odgode konačno kreće novi prometni režim u Splitu: Zvonimirova opet postaje jednosmjerna, ali ima još značajnih promjena; Pročitajte i kuda će sada voziti gradski autobusi

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
17. lipnja 2019. - 16:21

Nakon dvije odgode noćas konačno kreće najavljena nova prometna regulacija kroz trajektnu luku, tako da će u 4 sata ujutro Zvonimirova ulica postati jednosmjerna kao i cesta koja prolazi kroz Gradsku luku.

Vjerovali ili ne, još jednom je odgođeno uvođenje nove regulacije prometa kroz splitsku trajektnu luku: prošli put je razlog mnoge nasmijao, ovog puta još je pod velom misterija

Novi režim vožnje u 'Africi sa strujom' ipak neće krenuti 1. lipnja kako je bilo najavljeno! Kada pročitate razlog, bit će vam teško odlučiti biste li se smijali ili plakali​

Na priloženoj karti prikazano je novo prometno rješenje, a budući da navedena regulacija uzrokuje drugačije prometovanje gradskog prijevoza te ostalih sudionika prometa, mole se vozači za dodatni oprez. "Hrvatske ceste" su u priopćenju, uz priloženu kartu prometnog rješenja, naglasile da će prometna signalizacija biti jasno postavljena te je treba poštivati.

Podsjećamo, kao i prošle godine, promet Zvonimirovom ulicom odvijat će se u jednom smjeru, ali je najveća novost da će se jednosmjerno, u dva traka, nastaviti prometovati i kroz luku, odnosno Obalom kneza Domagoja.

Tako će se od sutra iz Zvonimirove ulice, dvotračno i jednosmjerno ulaziti u luku, a Katalinićev prilaz, ulica prema mostu na Bačvicama, također će biti dvotračna, jer će se ukloniti postojeće parkiralište uz rub kolnika. Promet će se prije samog prilaza mostu spajati u jedan trak i tako se nastaviti u Jadransku i Bijankinijevu ulicu. Desni vozni trak iz luke prema mostu će imati prioritet, a vozila koja kruže lukom, trebala bi koristiti lijevi trak i sigurno se priključivati u desni.

Više neće biti moguće iz Zvonimirove ulice, ispod "Koteksova" nebodera, skrenuti ulijevo prema Pojišanskoj ulici ili nešto niže u Petrovu, već će se kod Biskupove palače moći samo skretati udesno prema Zagrebačkoj, iz koje će se također smjeti prilaziti lučkoj zoni.

Naime, spomenuti dio Pojišanske i cijela Petrova mijenjaju smjer vožnje, pa će se iz Bijankinijeve ulice na Bačvicama, kod zgrade Druge policijske postaje, moći skretati desno u Poljičku, kao što i do sada, ali i ulijevo u Pojišansku i Petrovu.
Ključna najava je da je i Tolstojeva ulica od raskrižja s Ulicom kneza Višeslava do Zagrebačke, pokraj Realke, postala slijepa ulica, pa se iz nje više neće moći nepropisno voziti prema Pazaru, ali ni propisno skretati ulijevo u Držićevu ulicu.

Prema novoj organizaciji je dogovoreno da sve autobusne linije koje Zvonimirovom ulicom dolaze u grad skreću udesno na stanicu u Zagrebačku (kraj stare "Slobodne", nap.a.) i potom nastavljaju uobičajenom trasom.

No, ključna je promjena na linijama koje se vraćaju iz centra grada, jer nakon početka nove regulacije prometa autobusi iz Zagrebačke ulice, umjesto u Zvonimirovu, skretat će udesno prema luci, odnosno do novog, većeg ugibališta koje će biti na mjestu dojučerašnjeg okretišta kod glavnog autobusnog kolodvora.

Otud će nastavljati vožnju preko mosta na Bačvicama do Bijankinijeve i Pojišanske, te dalje prema uobičajenim rutama i odredištima.

Radi se čak o 28 gradskih i prigradskih linija, tako da će se dnevno kroz luku prebrojati 509 prolazaka autobusa, umjesto dosadašnjih 160.

Novi vozni red možete provjeriti OVDJE.

Da budemo potpuno precizni, preko luke će osim dosadašnjih linija 9, 10 i 15, prometovati i "Prometove" linije broj 2, 3, 5, 5a, 8, 9, 11, 14, 15, 17, 18, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 60 i 68.

Što se tiče linija broj 9, 10 i 15, one će nakon što prođu Bijankinijevom skretati ulijevo u Pojišansku, kod zgrade Druge policijske postaje, što će od početka lipnja biti omogućeno, te se priključivati na Zvonimirovu i dalje nastavljati Zagrebačkom prema Ulici Domovinskog rata.

Zbog promijenjenih trasa javnog gradskog prijevoza, osim stanice u luci, dodat će se još jedno ugibalište u Bijankinijevoj ulici, kod prodavaonice tvrtke "Feniks", i to na mjestu sadašnjeg uličnog parkirališta.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:50