StoryEditor
SplitRJEŠENJE O OVRSI

Najcrnji scenarij se obistinio: sud odlučio da Grad Split mora isplatiti dr. Kneževiću 150 milijuna kuna; Hoće li ostati novca za funkcioniranje vrtića, vatrogasaca...?

Piše Tanja Gattin
28. studenog 2019. - 13:47
Dr. Nebojša Knežević je pokupovao dijelove prometnica na TTTS-u prije petnaestak godina dok je radio kao liječnik specijalist u splitskom KBC-u

Dogodilo se neizbježno: Općinski sud u Splitu je donio (nepravomoćno) rješenje o ovrsi temeljem pravomoćne presude po kojoj Grad Split mora platiti 97,04 milijuna kuna (s kamatama se iznos penje na oko 150 milijuna) umirovljenom liječniku Nebojši Kneževiću, njegovoj supruzi Alemki, njegovoj tvrtki "Petra Dura", te Srećku Mišuri.

Ako to Banovina ne napravi u roku 15 dana od kada rješenje postane pravomoćno, ovrhovoditelji mogu tražiti izravnu naplatu od Grada posredstvom Financijske agencije.

No, koliko Gradu treba ostati novca na računima da bi mogao normalno funkcionirati? Koliko je potrebno sredstava da bi vrtići, škole, vatrogasci, održavanje cesta, javne rasvjete i još mnogo toga moglo nastaviti normalno funkcionirati i koja sredstva po zakonu nitko ne bi smio ovršiti s računa lokalne samouprave?

Tada bi se trebalo znati i koliko dr. Knežević i s njime povezane osobe mogu novca "skinuti" s računa grada i u kojim vremenskom intervalima.

Ono što građani Splita moraju platiti jer 200 eura uvećano za zatezne kamate za svaki kvadrat cesta na TTTS-u koja su izgradila društvena poduzeća, i za koje ceste su nekadašnje gradske vlasti dopustile da prijeđe ruke privatnih osoba.

Obveza skupe isplate privatnih vlasnika Gradu je nastala kada je te prometnice proglasio nerazvrstanim cestama. Kako Grad nije podmirio svoje obvezu, vlasnici zemljišta su ga tužili, dobili spor i krenuli u ovrhu gradskih računa.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 18:38