StoryEditor
Spliteuharistijsko slavlje

Nadbiskup Barišić proslavio 25 godina od ređenja, za srebrni jubilej dobio je štap izrađen u Rimu

21. listopada 2018. - 01:41

U povodu 25 godina biskupskog ređenja splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića Splitsko-makarska nadbiskupija u znak zahvalnosti svome je nadbiskupu u subotu pripremila prigodnu proslavu jubileja.

Svečanost je počela euharistijskim slavljem u Konkatedrali sv. Petra prigodnim pročitanim riječima koje je papa Franjo uputio u svome pismu mons. Barišiću.

- S velikom radošću klera i naroda Splitsko-makarske nadbiskupije u gradu Svetoga Dujma, Tome Arhiđakona i Marka Marulića slaviš časni brate srebreni jubilej otkada si uzdignut na biskupsku službu. Ovim ti pismom želim uputiti iskrenu čestitku da ne ostane prešućeno ono što budi poštovanje i ljubav. Sljedeći primjer božanskog učitelja ostavio si lađu na obali i napustivši sve uputio si se za njim. Rođen u dolini Neretve i tamo najprije dobro poučen oplemenio si zatim skladno u dubrovačkom sjemeništu svoje duhovne, moralne i intelektualne vještine. Potom si svoju izobrazbu sjajno nastavio u sjemeništu u Splitu i Rimu kako bi stekao dublje spoznaje božanskih tajni. I tako dobro pripravljen primio si red prezbiterata u svojoj rodnoj župi Vidonje 1974. godine - pročitao je kancelar nadbiskupije don Ratomir Vukorepa riječi svetog Oca Franje koji se prisjetio svećeničkih početaka mons. Barišića spomenuvši i sve ostale službe koje je nadbiskup splitsko-makarski marljivo obnašao.

Večerašnjem euharistijskom slavlju u znak zahvalnost za srebreni jubilej mons. Marina Barišića prisustvovali su nadbiskup Martin Vidović, apostolski nuncij, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, hvarski biskup mons. Petar Palić i biskup šibenski u miru mons. Ante Ivas te brojni svećenici isto kao i Barišićeva rodbina.

Za srebreni jubilej mons. Barišiću je uručen poklon - novi štap koji je za ovu prigodu napravljen u Rimu, a s nekoliko riječi svojim vjernicima obratio se i sam mons. Barišić.

- Naša splitsko-makarska crkva sa svojim biskupom, vidljivim znakom zajedništva, slavi euharistiju u znak zahvalnosti za njegovih 25 godina, jubilej srebreni biskupstva. Bogatstvo otajstva biskupske službe nemoguće je izreći i utjeloviti u životu jednog smrtnog i ograničenog čovjeka. Jer temeljni poziv na pastirsko služenje u crkvi nije ljudski nego božanski. Postoje razne katoličke škole i fakulteti pa i crkvena sveučilišta gdje se provodi pozivni natječaj za određene uloge i službe. Međutim, za biskupsku službu ne samo da nema natječaja nego nema ni škole. Nitko ne može kandidirati sam sebe, kao ni za svećeništvo, a biti biskup božji je poziv i milosti dar pojedincu za život mjesne crkve, svojevrsni poziv u pozivu - kazao je nadbiskup Marin Barišić.

Nakon euharistijskog slavlja u Konkatedrali sv. Petra svečano je izveden Oratorij za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje „Slobodan u istini - Blaženi Alojzije Stepinac“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 15:21