StoryEditor
Splitsve po planu

Na Žnjanu ovog ljeta čak četiri puta više ležaljki i suncobrana! I količina ugostiteljskih sadržaja bit će veća nego što se isprva govorilo

Piše Sandi Vidulić
6. travnja 2020. - 23:37
Tom Dubravec/Hanza media

Vjerojatno su iz Grada očekivali da će ovogodišnja turistička sezona biti rekordna, pa su prijedlogom Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Splita za ovu godinu na žnjanskom platou predvidjeli 460 ležaljki i isto toliko suncobrana, od kojih bi se doslovno zabijeljela ova plaža, jer je ta boja propisana kao jedina dopuštena.

U Planu upravljanja pomorskim dobrom za prošlu godinu na žnjanskom platou je bilo predviđeno da se može iznajmljivati četiri puta manje – po 110 ležaljki i suncobrana. Ove sezone carstvo ležaljki i suncobrana protezalo bi se od plaže za invalide (koja nije obuhvaćena) pa sve do zapadno od punte žnjanske plaže (otprilike gdje se nalazio srušeni bespravni beach bar “Skaut”).

Suncobrani i ležaljke bili bi podijeljeni u dvije kategorije. U prvoj bi bilo 110 suncobrana i ležaljki koji bi se, kako je odobreno i za prošlu sezonu, nalazili na pet odvojenih lokacija uz obalu

U drugoj grupi, koju se predlaže ove godine, bilo bi dodatnih 350 suncobrana i ležaljki. Njih bi se rasporedilo pokraj sedam montažnih ugostiteljskih objekata i terasa. Svaki ugostitelj moći će postaviti po 50 ležaljki i suncobrana uz svoj objekt. U prijedlogu Plana piše da “ležaljke moraju biti udaljene od dva do četiri metra od mora”.

Sad zamislite ne ku mladu obitelj koja pokušava prolaziti uz obalu, a ležaljke su dva metra od mora. Nije neki gušt, zar ne? Više nego od obale koncesionari moraju držati ležaljke udaljene jedni od drugih, pa se tako propisuje da između dvaju koncesionara ležaljke moraju biti udaljene 10 metara. Doduše, piše i to da ležaljke i ostala oprema ne smiju ometati korištenje plaže i da moraju biti složeni na jednom mjestu, te se tek na zahtjev kupača mogu postaviti na predviđeno mjesto na plaži.

Međutim, vidjeli smo da se ta odredba krši u stvarnosti i da plaže stoje okupirane praznim ležaljkama. Također, ležaljke nisu predviđene da budu na dijelovima plaže gdje su kameni nabačaji uz obalu i gdje se ne ulazi u more, nego uz atraktivnije dijelove žnjanske plaže.

U Gradu su, čini se, uvjereni da će najesen dobiti koncesiju za Žnjan pa su u prijedlogu Plana upravljanja pomorskim dobrom napisali kako će “koncesijska odobrenja za sve djelatnosti na ovoj mikrolokaciji trajati do 1. listopada 2020. godine”.

No, možemo pretpostaviti kako okupacije komercijalnim rekvizitima ove godine ipak neće biti u mjeri koja je planirana jer se rezervacije turista masovno otkazuju zbog koronavirusa. No, pogledajmo što je zapravo propisao Detaljni plan uređenja za žnjansko priobalje, koji je napravljen prema natječaju na kojem je inzistirao gradonačelnik.

Naime, u skladu s DPU-om napravljeno je idejno rješenje prema kojem Grad od Ministarstva državne imovine i Vlade očekuje da dobije koncesiju za žnjanski plato. Pogledamo li bolje što piše i što je nacrtano u Detaljnom planu, vidjet ćemo da je i tamo predviđeno obilje suncobrana i ležaljki.

Prema Detaljnom planu duž obale ležaljke i suncobrani bit će raspoređeni na šest lokacija. Veličina svake zone bit će od 400 do 480 četvornih metara. Ukupno je dopušteno 2570 četvornih metara za ležaljke i suncobrane. Četiri lokacije od njih šest imat će fiksne nadstrešnice površine od 400 do 640 kvadrata, a svaka će imati vanjski šank od 10 kvadrata. Područja za plažne ležaljke s velikim vanjskim šankovima bit će ispod obalne šetnice iznad koje će biti budući kafići, pa će se koncesionarima isplatiti imati jedno i drugo.

Tako da će količina ugostiteljskih sadržaja zapravo biti veća nego što se isprva govorilo, kad se pozornost javnosti usmjeravala na kafiće koji će biti izgrađeni iznad buduće obalne šetnice. Skočio je također i predviđeni broj kioska s prošlogodišnjih 27 na 34, ali se zato smanjio broj zabavnih sadržaja s prošlogodišnjih 142 na 123.

Svake godine sve više i više


Komercijalizacija žnjanske plaže sa suncobranima i ležaljkama povećavala se iz godine u godinu. U mandatu Ive Baldasara bespravni kafići mogli su po zahtjevu dogovoriti odobrenje od Grada, s kojim su održavali mutne poslove pa je nejasno koliko je tada bilo artikala na plaži. Nezakonito izgrađeni kafići su srušeni 2017. godine, a montažni objekti su postavljeni godinu kasnije. Te godine nije bilo koncesijskih odobrenja za suncobrane i ležaljke, lani ih je odobreno 110, a za ovu godinu se predlaže 460.

#ŽNJAN#SPLIT

Izdvojeno

04. lipanj 2020 11:14