StoryEditor
SplitUSPOMENA U TONČIĆEVOJ

Na pročelju Hrvatskog doma otkrivena spomen-ploča s imenima slavnih klubova. Krstulović Opara: Nisu bez razloga upravo ovdje rođeni Hajduk, Gusar i Jadran!

Piše Nikolina Lulić
28. svibnja 2021. - 16:36

Na zgradi Hrvatskog doma otkrivena je spomen-ploča kao trajna memorija na slavna splitska sportska društva koja su početkom 20. stoljeća osnovana upravo na tome mjestu. Riječ je o HNK-u "Hajduk", osnovanom u Hrvatskom domu 1911. godine, potom HVK-u "Gusar", 1914., te ŠD-u "Jadran", utemeljenom 1920. godine.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da nisu bez razloga upravo u Hrvatskom domu ti klubovi imali svoje osnivačke skupštine.

– Hrvatski dom nije bio samo mjesto glazbe i umjetnosti, nego i žarište hrvatske narodnjačke misli. Moji prethodnici koji su ga podizali – od Vinka Milića, preko Ante Trumbića do Gaje Bulata – htjeli su između pučkog Varoša i pučkog Dobrog stvoriti žarište ne samo kulturnog života, nego i žarište stvaranja splitske, narodne, hrvatske misli, pa i društvene te političke scene.

image
Joško Ponoš/Cropix

Nije bez razloga ova zgrada desetljećima bila zapostavljena. Upravo je Hrvatski dom bio prirodno mjesto gdje su "Hajduk", "Gusar" i "Jadran" imali svoje osnivačke skupštine.

Ovom spomen-pločom, kao i obnovljenim Hrvatskim domom užežin Dana državnosti, sjećamo se naših časnih predšasnika i vraćamo im dug, jer su i oni stvarali državnost današnje Hrvatske – poručio je gradonačelnik.

image
Joško Ponoš/Cropix

Srđan Kovačić, predsjednik ŠD-a "Jadran", izrazio je veliko zadovoljstvo ovim činom, naglasivši kako je njegovanje kulture sjećanja važna karika u stvaranju budućnosti. Čestitkama su se pridružili i Ivan Matana, član Uprave "Hajduka", te član Izvršnog odbora "Gusara" i poznati olimpijac Josip Reić. N.L.

item - id = 1101982
related id = 0 -> 1136969
related id = 1 -> 1136899
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 13:22