StoryEditor
SplitMASAKR PILOM

Na Marjanu opet policija! Nenad Ružić: ‘Djelatnici Javne ustanove neovlašteno su posjekli stablo kod restorana na Benama, ide prijava i inspekciji‘

Piše Gabrijela Radanović
4. ožujka 2021. - 19:59

Na Marjanu je ponovo intervenirala policija. Kako smo doznali, Javna ustanova za upravljanjem Park-šumom (JU PŠ) Marjan jutros je posjekla stablo na Benama, u uvali pod koncesijom Igora Sapunara, nećaka Željka Keruma i direktora koncesionarske tvrtke "National".

Budući da je na snazi odluka o proglašenju izravne opasnosti od elementarne nepogode na području Park šume Marjan, kontaktirali smo Nenada Ružića, koordinatora Kriznog stožera civilne zaštite koji nam je naglasio da je za bilo kakvu sječu stabala nadležan Stožer Civilne zaštite Grada Splita. No, oni nisu znali za sječu tog stabla.

- Koordinator na lokaciji Park šume Marjan nije dobio nikakav zahtjev u smislu odobrenja za sječu stabala na Marjanu. S druge strane Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan nije u posjedu licence za izvođenje šumarskih radova, te kao takva nije ovlaštena za njihovo izvođenje - kazao je Ružić.

image
Posječeno stablo na Benama
Čitatelj

Dodao je kako u prilog tome su razni dopisi od strane Javne ustanove prema koordinatoru i Stožeru civilne zaštite u kojem se navodi da JU nije licencirana za samostalno obavljanje sječe u Park šumi Marjan, bez licenciranog inženjera šumarstva kao nositelja stručnih aktivnosti. Dodao je da zbog toga nisu bili u stanju izvršiti naloge koordinatore u smislu radova na sječi stabala.

- Kada nam je dojavljeno od strane građana da djelatnici JU sijeku stabla kod restorana na Benama, odmah je telefonski obaviješten Robert Koharević, voditelj stručne službe JU PŠ Marjan - rekao nam je Ružić koji je u pratnji policije došao je na lokaciju gdje je obavljena sječa.

- Na licu mjesta se nalazila skupina djelatnika JU opremljena motornim pilama. Utvrđeno je da je posječeno jedno stablo unutar skladišta restorana na Benama. Policija će sastaviti zapisnik na temelju činjeničnog stanja - obavijestio nas je koordinator stožera CZ Grada Splita.

Najavio je da će nakon zaprimanja zapisnika od strane policije podnijeti prekršajnu prijavu nadležnoj inspekciji. Poslali smo i upit Javnoj ustanovi i tražili njihovo očitovanje zbog današnje intervencije koordinatora i policije, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Damir Grubšić: Sjekli smo i zato što je to bila hitna intervencija


Na naš upit ravnatelj JU Park-šuma Marjan Damir Grubšić očitovao se o pilanju stabla na Benama.

- Stablo u uvali Bene je posječeno na osnovu doznake koju su izvršile Hrvatske šume (poduzeće s kojim Stožer CZ Grada Splita tijesno surađuje glede doznačavanja, a i gospodarenja područjem) te pozivom koncesionara uvale Bene na hitnu intervenciju glede opasnosti istoga po ljude i imovinu. 

JU Park-šuma Marjan je licencirana za sječu drveća do 8.000 kubika, ali trenutno nije i za doznaku, te je u ovoj situaciji koncesionar, osim stručnog mišljenja o opasnosti, zatražio i uslugu sječe već doznačenog stabla. Glede opasnosti je napravljena bilješka, a obzirom da je stablo već bilo doznačeno od strane ovlaštene i licencirane pravne osobe - Hrvatskih šuma, izdata i ponuda za uslugu sječe - kazao je Grubšić. Napominje kako je baš doznaka bila pravni osnov za pružanje usluga sječe.

- Svaki šumoposjednik ili koncesionar ima pravo zatražiti našu uslugu sječe, ukoliko je prethodno ostvario pravovaljanu doznaku od strane ovlaštene osobe - stoji u odgovoru.

No na daljnje pitanje zašto se onda ne sanira ostatak šume, do 8000 kubika odgovor još čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2022 16:36