StoryEditorOCM
SplitZa djecu

Na Danu volontera u Đardinu bilo je veselo i,naravno, humano: prikupljeno 2318,40 eura za vibrofone

Piše Božidar Lončar
20. svibnja 2023. - 19:56

U Đardinu ove subote još se jednom pokazalo veliko srce Splićanki i Splićana.

Već 26. zaredom udruga "Mi" povezala je 32 udruge, tri srednje škole i jednu osnovnu iz Splita u organizaciji humanitarnog buvljaka. Od majica, šalica, kišobrana, glinenih rukotvorina, nakita, biljaka, knjiga – vrijedne su ruke radile ne bi li se pomoglo udruzi Spektar kupiti vibrofon – logopedski aparat za korekciju glasa. Subota ujutro i centar grada primamili su na stotine u Đardin kako bi i sami dali mali, ali vrijedan doprinos donatorskoj akciji. A nakon obavljenog dobrog djela mnogi su s društvom ostali uživati u veseloj atmosferi i glazbeno-zabavnom programom kojeg su priredili volonteri ili članovi udruga.

image

26. Dani volonterstva i solidarnosti 

Vojko Basic/Cropix

Na štandu Volonterskog kluba Osnovne škole Lučac predstavljene su rukotvorine 20 malih i šest odraslih volontera koje je nadgledala učiteljica Ines Ivanovski:

- Imamo narukvice, vaze, blokiće, sapune od lavande, šalice i privjeske od gline, ogrlice, tanjuriće – nema čega nema! Nije nam prva godina, a dolazimo jer želimo usrećiti druge - poruka je "osmašica" Marije i Nele.

image

26. Dani volonterstva i solidarnosti 

Vojko Basic/Cropix

Polako ali sigurno prikupljala su se donacije. Najviše kupuju bake za unuke ili najmlađi za najstarije, kroz smijeh će nam Marijeta i Karla iz IV. gimnazije Marko Marulić:

- Poanta je čini nešto lijepo za druge – odgovorile su nam Marijeta i Karla koje su s četiri učenika i knjižničarkom ispred svoje gimnazije predstavile ono što su vrijedno prikupljale proteklih dana.

Šest na burzi rada

image

26. Dani volonterstva i solidarnosti 

Vojko Basic/Cropix

Udruga Spektar osnovana je 2020. i okuplja 30 volontera, osobne asistente i jednog logopeda koji drže sportsko-inkluzivne i logopedske terapije za 136 djece od čega je njih 120 s teškoćama u razvoju.

Kako bi se vremenski skratila terapija i poboljšala učinkovitost u terapiji se koristi vibrofon čija se cijene kreće između 400 i 1000 eura. Vibrofon će pomoći i roditeljima i logopedu udruge, istaknula nam je potpredsjednica "Spektra", Matea Vidak:

image

26. Dani volonterstva i solidarnosti 

Vojko Basic/Cropix

- Logopedska terapija se može dobiti unutar zdravstvenog i socijalnog sustava, ali se predugo čeka. Nabavka testova i vibrofona je uz nedostatak logopeda najveći problem pa možemo biti sretni što imamo makar jednog logopeda u našoj Udruzi – istaknula uje Matea Vidak

Promjene statuta

image

26. Dani volonterstva i solidarnosti 

Vojko Basic/Cropix

Od 136 korisnika njih 50 ima poremećaj iz spektra autizma dok ih je 15 upisano u Centar za autizam, istaknula je dopredsjednica. U udruzi Spektar zato stavljaju naglasak na djecu do 7 godina i ranoj intervenciji. Dok pitanje osoba s poremećajem iz spektra Autizma nakon 21. godine i dalje ostaje neriješeno.

Iz Udruge "MI" su poručili kako je cilj donatorske akcije ostvaren te je prikupljeno 2318, 40 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:09