StoryEditor
Splitvelika tragedija

Pred garažom u Splitu 3 s leđa je 2004. ubijen pukovnik Andrija Bartulić. Njegova obitelj i suborci ne dopuštaju da uspomena na ratnog junaka izblijedi

Piše D.B.
12. listopada 2021. - 18:44

Junak Domovinskog rata i bivši predsjednik splitske Hvidre pukovnik Andrija Bartulić preminuo je na današnji dan 2004. Imao je samo 37 godina kad je u splitskoj bolnici podlegao teškim ozljedama koje mu je pred garažom u Ulici Ruđera Boškovića nanio suborac Jozo Đuzel. Pucao je u Bartulića s leđa, iz "zbrojevke", a iza umirovljenog pukovnika ostala je supruga i troje tada male djece.

Riječ je o jednom o najtragičnijih događaja koji su se duboko urezali u kolektivnu memoriju Splićana, a naročito braniteljske populacije jer je Andrija Bartulić bio iznimno cijenjen zbog hrabrosti i impresivnog ratnog puta.

Kao član 4. gardijske brigade prošao je brojna ratišta, a tijekom obrane Zadra 1991. godine ranjen je kod Dračevca. O tome je lani u povodu Dana obrane Zadra za Slobodnu filmsku ratnu priču ispričao Zadranin Valentino Grdović, još jedan atipični junak rata koji zarađuje čisteći Kalelargu. Grdović se prisjetio kako je toga 5. listopada oko podne i pol pred Zadar nahrupila sva sila vojnika JNA, srpskih rezervista i četnika. Imali su tenkove, oklopne transportere, nekoliko stotina pješadinaca...

image
Andrija Bartulić, 2001. godina
Tom Dubravec/Arhiva/Cropix

- Zemlja se tresla od njihovih granata... Kad je oko 13 sati krenuo njihov napad, bježali smo glavom bez obzira. Zadnji su se povukli zapovjednik Andrija Bartulić i Željko Vujić, Splićani iz 4. gardijske brigade. Andrija je došao do nas i rekao: "Ako nećete vi, odoh ja sam ostaviti svoje kosti. Ovdje neću čekati...” Okrenuo se i opet krenuo prema položaju - ispričao je Grdović priču o junaštvu tada 24-godišnjeg Bartulića. Toga dana su obojica bili ranjeni od četničkog rafala, a Grdović svjedoči kako je samo osam ljudi na čelu s Bartulićem zaustavilo prodor agresora u Zadar.

- Da nas on nije vratio na položaj, Zadar bi prošao kao Vukovar. Tu bi izašli na more, dobili luku, tako bi ostvarili svoje ciljeve o Velikoj Srbiji... - ispričao je o Andriji Bartuliću zadarski čistač Valentino Grdović.

image
Ante Čizmić/Arhiva/Cropix

Ta ratna epizoda nije obeshrabrila Bartulića da ponovno navuče gardističku odoru. Čim se oporavio od ozljede vratio se na frontu i sudjelovao u svim velikim operacijama od Maslenice do Oluje...

Nakon rata Bartulić je postao predsjednik splitske Hvidre, a umirovljen je 2004. godine. Iste godine je upucan. Nije se, na žalost, nauživao mirovine, ali nije zaboravljen. Svake godine na današnji dan njemu u čast upale se svijeće i polože vijenci: njegova obitelj, prijatelji i suborci, ali i oni koji ga nikada nisu ni upoznali, čuvaju uspomenu na tragično poginuloga junaka Domovinskog rata. 

I danas popodne su se u to ime okupili, baš pred onom kobnom garažom u Splitu 3 gdje je spomen-obilježje Andrije Bartulića.

image
 Andrijina obitelj
Josko Supic/Cropix
image
Dogradonačelnik Bojan Ivošević u ime grada Splita i Ivica Franić u ime MUP-a odali su počast Bartuliću
Josko Supic/Cropix
image
HVIDR-a Split
Josko Supic/Cropix
item - id = 1134494
related id = 0 -> 627613
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:15