StoryEditor
Splitodržana i misa

Tužna godišnjica tragične pogibije: odana počast pokojnom Andriji Bartuliću

11. listopada 2019. - 22:45

Baš kao i proteklih godina, i ovog 11. listopada evocirane su uspomene na Andriju Bartulića Tonija, pukovnika HV-a koji je tragično stradao 2004. godine.

U njega je, tada 37-godišnjaka, iz vatrenog oružja pucao Jozo Đuzel pred ulazom u garažu u Ulici Ruđera Boškovića. Bartulić je zadobio prostrijelnu ranu desne strane prsa, frakturu jednog rebra i dva kralješka, i unatoč dvama operacijskim zahvatima i naporima liječnika, podlegao je ozljedama.

Od tada se svakog listopada pred ulazom u garažu okupi poveća skupina ljudi: mnoštvo suboraca, prijatelja i članova obitelji, kao i predstavnici Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske, koji polože vijence i zapale svijeće, baš kao što su to učinili i ovaj put.

Pokojnom Bartuliću počast su odali i pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije BATT - Split, Udruge veterana 4. gardijske brigade, Udruge veterana 72. bojne Vojne policije te Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit".

Nakon polaganja vijenaca održana je misa zadušnica u crkvi sv. Josipa na Mertojaku. Bartulić je prošao sva bojišta u Dalmaciji i u BiH, bio je i teško ranjen kod Zadra, u Dračevcu, ali vratio se ratovati. Stradao je kao predsjednik splitske Hvidre.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:38