StoryEditorOCM
SplitODVOJI, LAKO JE

Na četiri reciklažna dvorišta Splićani mogu odložiti čak 49 vrsta otpada. Znate li koje?

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
2. lipnja 2023. - 07:00

Stanovnici grada Splita na raspolaganju imaju mogućnost besplatnog deponiranja otpada u reciklažnim dvorištima. Uz već poznate Karepovac i Orišac, odnedavno su im na raspolaganju Pujanke, a uskoro i Kopilica.

Reciklažno dvorište Karepovac nalazi se na adresi Dračevac 122. Za građane je otvoreno od ponedjeljka do subote, od 7 do 19 sati. Na adresi Put Orišca 9 smješteno je reciklažno dvorište Orišac, dok se RD Pujanke nalazi na adresi Pujanke ulica 67b. Reciklažno dvorište Kopilica nalazi se na adresi Ulica Kopilica 52 te će uskoro biti dostupno građanima na korištenje.

Među 49 vrsta otpada koje se mogu odložiti u reciklažna dvorišta ubrajaju se papir i karton, plastična i metalna ambalaža, stakleni otpad, otpadni tekstil, krupni otpad, jestiva ulja i masti, lijekovi, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema, toneri, gume. Građani, također, mogu deponirati i problematični otpad iz kućanstva, poput boja, tinti, ljepila, otapala, kiselina, lužina, pesticida, fluorescentnih cijevi, otpadnih ulja i masti.

Mješavina betona, cigle, crijepa, pločica i keramike te izolacijski materijali, spadaju u građevinski otpad koji je moguće besplatno deponirati u tri reciklažna dvorišta (Karepovac, Orišac i Pujanke), do 200 kilograma unutar šest mjeseci. Važno je napomenuti da se na RD Karepovac takav otpad zaprima isključivo u jutarnjoj smjeni od ponedjeljka do petka, u vremenu od 7 do 14 sati, a subotom od 7 do 13 sati.

Splićanima je na raspolaganju i reciklažno dvorište za građevinski otpad na adresi Put kave 43 u Kaštel Sućurcu. Sve informacije o radnom vremenu i načinu zaprimanja tog otpada mogu se pronaći na web-stranici www.reciklator.hr.

Svaka fizička osoba može donijeti u reciklažna dvorišta otpad do određene kilaže, a detalje o tome provjerite na linku.

"Čistoća" d.o.o. Split osigurava besplatan odvoz glomaznog otpada

"Čistoća" d.o.o. Split građanima nudi i odvoz glomaznog otpada dva dana u mjesecu prema rasporedu po gradskim kotarima. Stanovnici Splita mogu jedanput godišnje naručiti odvoz glomaznog otpada do 4m³, bez naknade. Prethodno se treba javiti u svoj kotar ili ispuniti zahtjev za odvoz te dogovoriti lokaciju prikupljanja, a otpad iznijeti netom prije dogovorenog termina.

Novi sustav odvajanja otpada u Splitu

"Čistoća" d.o.o. Split i Grad Split intenzivno rade na postavljanju polupodzemnih spremnika koji su okosnica novog sustava odvajanja otpada u gradu. Dosad su spremnici postavljeni na 72 lokacije, a do kraja ljeta bit će postavljeno ukupno 385 polupodzemnih spremnika diljem grada. Sljedeće godine postavit će dodatnih 400 spremnika kako bi se svim građanima omogućilo da jednostavno i lako odlažu odvojeni otpad.

Podsjetimo, građanima su na raspolaganju četiri vrste spremnika koji se razlikuju prema boji poklopca. Biootpad se odlaže u spremnike sa smeđim poklopcem, metalna, plastična i tetrapak ambalaža u spremnike sa žutim poklopcem, miješani komunalni otpad u spremnike s crnim poklopcem, dok se u spremnike s plavim poklopcem odlaže papirnata i kartonska ambalaža.

Sve informacije o novom sustavu odvajanja otpada pronađite na web-stranici "Odvoji, lako je", kao i na Facebook i Instagram profilu "Čistoće" d.o.o. Split. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:37