StoryEditor
Splitsplićani, oprez!

Na bankomatu u centru Splita otkriven uređaj za krađu podataka s bankovnih kartica; Uhićen muškarac koji ga je postavio, policija upozorava kako se zaštititi od skimmera

Piše K. M. B.
5. srpnja 2019. - 14:41
bankomati_grad15-170519

Pritvorskom nadzorniku je doveden 38-godišnji državljanin Estonije nakon što je zatečen prilikom skidanja skimmera tj. uređaja za skidanje podataka s bankovnih kartica s bankomata u gradskoj jezgri u Splitu.

Estonac je dolijao nakon što su policijski službenici Prve policijske postaje Split u srijedu na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici uočili postavljen uređaj. Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije prilikom demontiranja uređaja.

Uhićen je i priveden u službene prostorije. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana kojeg koristi na području Splita te je pronađena kompletna oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima.

Od opreme je imao uređaje za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, sim i memorijske kartice uz raznu elektroničku opremu.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe naprava.

Iz PU splitsko-dalmatinske glasnogovornica Antonela Lolić je iskoristila prigodu i građane još jednom upozorila na ovakve situacije te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja prilikom podizanja novca.

Navela je i nekoliko korisnih savjeta:

- čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a;

- u slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ako Vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku;

- ako primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju. Policijski službenici će doći do bankomata, te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 20:12